İnmemiş testis, bebeklerde olup olmadığını kontrol etmek için yapılan uygulama inmemiş testis ultrasonu uygulamasıdır. Bebeklerin anne karnındaki gelişimleri sırasında testislerin inmesi gereken süreçte meydana gelen aksaklıklar sonucu testis olması gereken yere inmeyebilir.
İniş yolu üzerinde nerede kalacağı tam olarak kestirilemez. Doğan her erkek bebekten ortalama 4’ünde testis doğru yerde bulunmaz. Bu 4 bebekten ortalama 3’ünde ise doğumdan sonraki ilk üç ayda testis olması gerektiği yere iner.
Bazı durumlarda bir yaşına kadar beklemek gerekebilir. Vakalarında durumun en kısa yoldan çözülebilmesi için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Erkek çocuklarında normalde torbada olması gereken testislerin torbada olmaması durumuna verilen bir isim olan inmemiş testis durumunun tam nedeni kesin olarak bilinmemektedir.
Ancak bazı ihtimaller vardır. Meydana getirebilecek ihtimaller gelişme gerilikleri, karın duvarı defektleri ve hormonal bozukluklar olarak sayılabilir.
Bunlardan hepsinin ya da herhangi birinin meydana gelmesi demek bebeğinizin inmemiş testis durumuyla karşı karşıya kalacağı anlamına gelmez. Bazı durumlarda bunlar olsa bile bebekler gayet sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmektedir.
Bazı durumlarda ise bu saydığımız nedenlerin hiçbiri olmasa bile bebekte inmemiş testis gözlenebilmektedir. Bu sebeple net bir şey söylemek mümkün değildir.
İnmemiş testisin birden fazla belirtisi olabilir. İlk problemli olan tarafta torbanın daha az gelişmiş ve daha küçük bir görüntüye sahip olmasıdır. Diğer bir belirti ise kasık ağrısı olabilir. Ancak kasık ağrısı durumu inmemiş testisin dolanması durumunda ortaya çıktığı için daha nadir görülen bir belirtidir.
Çocuğunuzda bu belirtilerden birini görürseniz en yakın sağlık merkezine ya da kendi doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir. Bebeğiniz ağrı yaşasa bile neresinin ağrıdığını tam olarak anlayamayabilirsiniz. Bu nedenle fark edebileceğiniz en net belirti torbanın boş ya da küçük olmasıdır.
Genellikle fiziksel muayene sırasında çocuk doktorunuz tarafından fark edilir. Bazı durumlarda aileler de inmemiş testisi fark edebilir. Bebeklerde de olduğuna dair bir şüphesi olan aileler takipli oldukları çocuk doktoruna başvurur.
Doktor muayenesi sonrasında inmemiş testis ultrasonu gibi yardımcı tanı yöntemlerinden faydalanılarak inmemiş testis tanısı koyulur. Laparoskopi, manyetik rezonans görüntüleme ya da bilgisayarlı tomografi de diğer teşhis yöntemlerindendir.
Bunlardan hangisinin seçileceğinin kararını doktorunuz verecektir. Bebeğinizin sağlığı için doktorunuzun verdiği kararlara uygun hareket etmelisiniz.
tedavi edilmediğinde kısırlığa sebep olan bir rahatsızlıktır. Ancak tedavisi mümkündür. Cerrahi bir müdahaleyle birlikte testisler indirilerek olması gereken yere yerleştirilirler. Yapılan cerrahi müdahale sayesinde küçük yaşlarda tedavi edilebilen bir sorun olan inmemiş testis sorunu tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
Ancak bu operasyonun erken yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Eskiden bu ameliyatın 3 yaşından sonra yapılması uygun görülse de günümüzde doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Bir yıl içinde yapılamadıysa en geç 1,5 yaşına kadar cerrahi operasyonla inmemiş testis tedavi edilmelidir. Eğer bebeğinizde böyle bir problem olduğunu düşünüyorsanız hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.
İnmemiş testis ameliyatı fıtık ameliyatı ile çok benzer bir ameliyattır. Basit bir operasyon olan inmemiş testis ameliyatında genellikle fıtık onarımı da yapılır. Testisler bulundukları yerden alınarak torba derisinin altına yerleştirilir.
Eğer ameliyat sırasında testis erimesi olduğu fark edilirse testisler çıkartılabilir. Testislerin çıkartılması için ailenin onayı alınmalıdır. Ameliyat en fazla birkaç saat sürmektedir ve bu sebeple “günübirlik operasyon” ismi verilen cerrahi müdahalelerden biridir.
Ameliyat öncesinde herhangi bir ön hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Uzman bir doktor ve ekiple gerçekleştirildiği sürece ameliyatın hiçbir sakıncası ya da riski bulunmamaktadır.
İnmemiş testis ameliyatı cerrahi bir operasyon olduğu için ameliyattan sonraki süreç biraz sancılı geçebilir. Bir süre boyunca yaranın çok temiz tutulması gerekmektedir. Gerekli pansumanlar yapılmalıdır. Enfeksiyon oluşturabilecek durumlardan uzak durulmalıdır.
Özellikle bebeklik döneminde olan erkek çocuklara yapılan bir ameliyat olduğu için bezler büyük dikkat gerektirmektedir. Enfeksiyon oluşmaması için bebek bezlerinin sıkça değiştirilmesi gerekir.
Mümkünse ara ara bez takılmadan durulmaya çalışılabilir. Hastalar ameliyattan 2 hafta sonra mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer herhangi bir problem yoksa bir sonraki kontrol 6 ay sonra yapılabilir. Herhangi bir problem olduğu saptanırsa doktorunuz size yapmanız gerekenleri söyleyecektir.
Teşhis için doktor muayenesi çok önemlidir. Çocuk doktorunuz bebeğinizi fiziksel olarak muayene ettiği sırada bu işlemi yapmasa bile mutlaka uyararak yapmasını rica ediniz. İlerleyen yaşlar için çok büyük sorunlar yaratabilecek bu durum bebeklikte teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebilir.
Bu sebeple erken teşhis çok önemlidir. Teşhis için bazı yardımcı araçlar kullanılabilir. Doktor kontrolünü beklemeden evde kendiniz de bebeğinizi kontrol edebilirsiniz.
Bazı durumlarda inmemiş testisi evde anlamanız çok zorken bazı durumlarda bebeğinizde inmemiş testis sorunu olup olmadığını rahatlıkla fark edebilirsiniz. Ancak her iki durumda da doktorunuza da danışarak bebeğinizi muayene ettirmeyi ihmal etmeyiniz.
Laparoskopi işlemi inememiş testis vakalarında testisin olup olmadığını, varsa konumunu saptamak için kullanılır. Ayrıca bazı uygun durumlarda tedaviye girişim amacıyla da kullanılmaktadır. Bazı hastalar manyetik rezonans görüntüleme yani bilinen adıyla MR işlemi ve bilgisayarlı tomografi ile de kontrol edilebilmektedir.
Teşhis yönteminin seçimi tamamen doktorunuza ve bebeğinizin durumuna bağlıdır. Manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi teknikleri daha az tercih edilmektedir.
İnmemiş testislerin teşhisi için en sık başvuruluna yöntem inmemiş testis ultrasonu olarak gösterilebilir. Ultrason sayesinde inmemiş testis tanısı koyulabilir ve testislerin konumu saptanabilir. Böylece tedavi yöntemi planlanır ve bebeğiniz tamamen sağlıklı haline kavuşabilir.
Utangaç testis ya da diğer adıyla retraktil testis bazı zamanlarda torbada olan bazı zamanlarda ise yukarı doğru kaçan testistir. Bu durumda kritik olan şey testisin olması gerektiği gibi torbada mı yoksa kasıkta mı daha uzun süre kaldığıdır.
Utangaç testiste bebeğin durumunu takip edebilmek için testislerin nasıl kontrol edilmesi gerektiği anne ve babaya öğretilir. Bu sayede sürekli doktor gözetimi olmadan evde takip yapılması sağlanmış olur. Anne ve baba belirli periyotlarla bebeği kontrol eder. Ayrıca altı ayda bir doktor kontrolü yapılır.
Bu kontrollerle birlikte Herhangi bir problem olup olmayacağı saptanır. Kontroller normalse herhangi bir problem gözlenmez. Ancak eğer testisin torbadan çok kasıkta olduğu gözlemlenirse tedavi gerekir.
Bazı durumlarda testisler var olsa bile doktor muayenesinde fark edilmeyebilir. Böyle durumlarda inmemiş testis şüphesi ile çeşitli yöntemlere başvurularak tanı koyulmaya çalışılır. Eğer torbalarda bir anormallik ya da testis olmaması gibi bir durumdan şüphelenilirse bebeğiniz inmemiş testis ultrasonu ile kontrol edilerek testislerin varlığı araştırılır.
Eğer her şey yolundaysa ve inmemiş testis durumu yoksa ele gelmeyen testis vakasından bahsedilebilir. Korkulacak bir durum yoktur. Bebeğiniz genellikle sağlıklı çıkar. Ancak yine de gerekli tüm tetkiklerin yapılması gerekebilir. Bu konu hakkında en doğru bilgilendirme için bebeğinizi takip eden çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.
İnmemiş testis bebekliğin ilk dönemlerinde ameliyat edilmelidir. Erken teşhis edilmesi ve bebeğinize erken tanı koyulması tedavi için oldukça önemlidir. İnmemiş testis ameliyatının bebeğin doğumunu takip eden ilk on iki ay içinde yapılması önerilmektedir.
On iki ay içinde ameliyat edilmediği durumda en geç on sekiz aya kadar beklenebilir. Bu süre zarfında ameliyat olunmazsa tedavi şansı azalır.
Eğer bebeğiniz bir buçuk yaşını geçmişse ve henüz inmemiş testis ile ilgili herhangi bir cerrahi operasyon geçirmediyse doktorunuza danışarak tedavi için izlemeniz gereken yolu öğrenebilirsiniz. Tedavi edilmediği takdirde inmemiş testis durumu ilerleyen yaşlarda kısırlığa ve farklı diğer problemlere yol açabilmektedir.
İnmemiş testis ameliyatı genellikle birkaç saat sürmektedir. Ancak bebeğinizin durumu, ameliyatı gerçekleştirecek doktor ve ekibin işlemi yapış hızı ve ameliyat yöntemi süreyi etkileyebilir. Bu sebeple net bir süre söylemek mümkün değildir. Fıtığa çok benzeyen bir ameliyat olan inmemiş testis ameliyatı aslında görece basit bir işlemdir.
Bu sebeple çok uzun sürmez. Tek günlük bir operasyondur. Sonrasında gerekli pansumanlar yapılarak hasta taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası periyodik doktor kontrolleri yapılması gerekebilir.
Bu konuda doktorunuz sizi bilgilendirecek ve bebeğinizi tekrar ne zaman getirmeniz gerektiğini söyleyecektir. Ameliyat sonrası oluşabilecek muhtemel komplikasyonların önüne geçmek için kontrollere aksatmadan gitmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Zamanında teşhis edilen inmemiş testis vakalarında inmemiş testis ameliyatının başarı oranı çok yüksektir. İnmemiş testis ultrasonu ile vaktinde teşhis edilmesi durumunda bebeğiniz bir yaşına gelene kadar inmemiş testis ameliyatı yaptırırsanız bebeğiniz çok yüksek ihtimalle tamamen iyileşecektir.
Eğer testislerde erime söz konusu değilse tamamen iyileşmek mümkündür. Testislerde erime olması durumunda testislerin alınması gereklidir. Böyle bir durumda doktorunuzla konuşarak ilerleyen süreçte neler yapmanız gerektiği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Unutmayın ki bu süreçte erken teşhis çok önemlidir. Çocuğunuzun hayatının ilerleyen dönemlerinde daha büyük sağlık problemleri ya da kısırlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaması için bebeklik döneminde mutlaka doktor muayenelerini yaptırmanız gerekmektedir.
Bebeğinde inmemiş testisten şüphelenen her anne babanın aklında bazı soru işaretleri olmaktadır. Bu soru işaretlerinden biri de inmemiş testis ultrason fiyatlarıdır. İnmemiş testis teşhisi koyulmasında ve dolayışla tedavisinde çok büyük bir rol oynayan inmemiş testis ultrasonu işleminin fiyatları çok merak edilmektedir.
Ancak bu konuda net bir rakam vermek mümkün değildir. İnmemiş testis ultrasonunun fiyatları, inmemiş testis ultrasonu işleminin yaptırılacağı hastaneye, işlemi yapacak doktora, işlem sırasında kullanılacak cihaz ve yardımcı ekipmanlara göre değişiklik gösterebilmektedir.
Bütçenize uygun inmemiş testis ultrasonu yaptırabilmek için birkaç farklı hastane ile görüşerek fiyat bilgisi öğrenebilirsiniz. İnmemiş testis ultrasonunun 2024 yılı için ne kadar tutacağı hakkında en sağlıklı bilgiye bu şekilde ulaşmanız mümkündür. İnmemiş testis ultrason fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
İnememiş testis bebekliğin ilk zamanlarında fark edilmezse ileride kısırlık gibi problemlere yol açabilir. Kısırlığın yanı sıra bebeklerde farklı bazı problemlerin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.
Ancak tedavisi mümkün olduğu için erken teşhis ve zamanında ve doğru bir tedavi ile inmemiş testis problemi korkulacak bir durum değildir. Ameliyat ile birlikte bu durumdan tamamen kurtulmak mümkündür.
İnmemiş testis problemi ameliyat ile çözülebilmektedir. Ameliyat uzman bir doktor ve uzman bir ekip tarafından doğru bir şekilde yapıldığı takdirde kalıcı şekilde iyileşmek mümkündür.
Ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon olmadıysa süreç başarıyla atlatılır ve inmemiş testis durumu tekrarlamaz. Bu sebeple doktor seçimi hayati bir önem arz etmektedir.
Doğru zamanda inmemiş testis ultrasonu çekilmez ve inmemiş testis ameliyatı yapılmazsa, inmemiş testis problemi ilerleyen yaşlarda kısırlık yapabilir. Ancak her inmemiş testis hastasının kısır olacağını söylemek de yanlış olur.
İnmemiş testis vakalarında kısırlık sadece bir ihtimaldir, kesin sonuç değildir. Bu nedenle göz önünde bulundurulması gerekse de tamamen umutsuzluğa kapılacak bir durum yoktur.
İnmemiş testisin indirilmesi için bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Erkek bebeklerde genellikle bir ya da bir buçuk yaşa kadar yapılan ameliyatlar ve ameliyatla birlikte uygulanan tedavi sayesinde inmemiş testisleri indirme ihtimali vardır. Tedavi sürecinde en önemli şey erken teşhis koyulması ve bebeklerin bir yaşına kadar inmemiş testis ameliyatı olmasıdır.
İlerleyen yaşlarda kısırlık ya da daha farklı sağlık problemlerinin oluşmaması için inmemiş testislerin indirilmesi gerekmektedir. Sağlık için yapılan bir işlem olan inmemiş testis ameliyatları sayesinde inmemiş testisler indirilir ve erkek bebekler tekrar eski sağlıklarına kavuşabilir. İnmemiş testislerin kanalda kalması durumunda tıkanıklıklar ve testis erimesi meydana gelebilmektedir. Bu da erkeklerde ilerleyen yaşlarda kısırlığa sebep olan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnmemiş testis yenidoğan erkek bebeklerin tümünde görülebilir. Görülme oranı ise genellikle her 100 erken bebekten 4’ü olarak belirtilmektedir. Bu 4 bebekten 3’ünün bebekliğin ilerleyen dönemlerinde testislerinin olması gerektiği yere indiğini de söylemek mümkündür. Testislerin inmediği durumlarda ameliyat ile müdahale edilir.
Doğumda yerinde olan testisler bebekliğin ilk aylarında meydana gelen travmalar sonucu sonradan yukarı çıkabilmektedir. Bu sebeple bebeğiniz belli bir yaşa gelene kadar periyodik bir şekilde doktor kontrolüne götürmeniz önerilir.
İlk doktor kontrollerinde testisler yerinde olsa bile birkça ay sonra yerinde olmadığı saptanabilir. Eğer sonradan yukarı çıkmış bir testis durumu varsa doktorunuz ona uygun bir tedavi planlayacaktır.
İnmemiş testisler ilerleyen yaşlarda kısırlığa ve kanallarda tıkanıklığa sebep olmaktadır. Bu sebeple erken teşhisle birlikte erken yaşta tedavi çok önemlidir.
Bu sebeple erkek bebeklerde inmemiş testis probleminin erken teşhisi için inmemiş testis ultrasonu işleminin ilk aylarda yaptırılması ve doktor kontrolleri büyük önem teşkil etmektedir.