Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

S.S.S

Doktor gözetiminde sedasyon yapılarak veya yanınıza bir yakınınızı alarak çekim yaptırabilirsiniz

Evet. Doktorunuz size hangi bölgenin nasıl inceleneceğine yönelik bir istek belgesi düzenlemelidir.

Küçük bir iğne ile toplar damar içerisine  kol veya elden verilir. İnjeksiyon sırasında hafif bir serinlik hissi olabilir. Vücuda verilen her şey gibi Gadolinium’unda hafif bir alerji riski vardır.

İnceleme aralıklarında(sesler kesildiğinde) teknisyen ile konuşabilirsiniz.

Yüksek bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak, insan vücudunun kesit görüntüleri elde edilir. MR görüntülemede röntgen veya X ışınları kullanılmaz. MR’ın insanlar üzerine bilinen bir yan etkisi yoktur.

Gadolinium injeksiyonu sonrası tedbir olarak 24 saat bebek emzirilmemelidir. Bu nedenle emziren anneler önceden pompayla toplayarak depolayabilirler. Bu konuda doktorunuzla her zaman konuşabilirsiniz.

Cep telefonu, gözlük, saç tokası, piercing dahil takı eşyaları, saat, kredi kartı, banka kartı, manyetik band içeren kardlar, madeni para, kalem, çakı, silah, metal tokalı ayakkabı dahil tüm metalik eşyaları size gösterilen soyunma odasına veya dolaba bırakmalısınız.

Evet yapılabilir. Fakat beyin, yüz ve boyun bölgelerine yönelik incelemelerde görüntünün değişik derecelerde bozulmasına neden olabilir.  Bu görüntü bozulmasının ne kadar olacağı ve görüntü kalitesini ne kadar etkileyeceğini tahmin etmek mümkün değil.

Vücudunda inceleme bölgesinin dışında  kalan kısımlarında, 2 aydan veya daha uzun süredir metalik protezi olan hastalara bilgi verilerek MR incelemesi yapılabilir. Bazen ısınma yada yanma gibi yan etkiler olabilir. İnceleme sırasında  en ufak bir rahatsızlık  duyulduğunda hemen inceleme sonlandırılarak hasta MR odasından çıkarılır.

Ancak gözünde metalik yabancı cisim bulunan hastalar hiçbir şekilde MR incelemesine alınmaz.

Basit bir evet yada hayır diyebilmek için zor bir soru. MR güvenilir bir inceleme yöntemi olarak kabul edilir. Fakat hamile ve fetus için ne kadar güvenilir olduğu hakkında kesin bir bilgi henüz yoktur. Hamileliklerin ilk üç ayı genellikle uygulanmıyor.  Çok güçlü medikal endikasyon yok ise hamilerde genelde yapılmıyor(Öncelikle başka inceleme yöntemleri deneniyor).  Çok güçlü medikal endikasyon var ise ilgili doktorunuz ve radyolog en iyi ve tek incele yönteminin MR olup olmadığına beraber karar vermelidirler.  Eğer hastalığınızın teşhisi için en iyi ve tek inceleme yöntemi olduğuna karar verilirse MR  incelemesi yapılacaktır(En kısa süreler kullanılarak).

Sonuçta genel kural olarak gebe veya gebe olma ihtimali bulunanlara ancak annede önemli veya hayatı tehdit eden bir hastalık şüphesinde ve bebekte bir kongenital anomali düşünüldüğünde, anomaliyi teyid etmek amacıyla MR incelemesi yapılır.