Rahim içerisinin incelenmesi için yapılan bir test tanı yöntemi rahim filmi olarak adlandırılmaktır. Bu uygulamalar aracılığı ile rahim tüplerinin durumu incelenmekte ve bu işlemler sonucunda rahimdeki tüplerde tıkanıklık, darlık ve genişlik gibi sorulara yanıt bulunmaktadır. Rahimde meydana gelen problemler şöyledir;
Rahim filmi genellikle kısırlık ve tüp bebek tedavilerinde istenmektedir. Bu uygulamalar, gelişmiş teknolojik uygulamalar sayesinde kısa sürede ve ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir.
Embriyonun tutunup geliştiği tüplerin durumunu incelemek için istenmektedir. Korunmasız bir şekilde ilişkiye giren ancak hamile kalamayan kişilerin rahiminde ne gibi sorunlar olduğunu görebilmek mümkündür. En çok istendiği durum budur.
En ideal zamanı adet kanamasını takip eden süreci kapsamaktadır. Henüz yumurtlama gerçekleşmediği için gebeliğin olmaması rahim filminin çekilmesi içi en elverişli zamandır. Adet kanamasından sonraki zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmediyse bu süreyi takip eden günlerde çekilebilir.
İlaçlı rahim (HSG) yöntemlerinin uygulanmasındaki en önemli unsuru kişilerin hamile olmamasıdır. Özellikle gebelik şansının bulunmadığı adet sonrası süreçte ilaçlı rahim filmi çekimi için en ideal süredir. Adet döneminde rahim ağzı daha açık olacağından dolayı HSG çekilebilir. Ancak kanamanın sürdüğü dönemde çekilen rahim filmleri enfeksiyon riskine sahiptir.
Hastalar ağrısız rahim işlemi için röntgen masasına sırt üstü yatırılmakta ve bacakları kendilerine doğru çekilmektedir. Hasta uygun pozisyonu aldıktan sonra vajinaya spekulum yerleştirilmekte ve vajina anti septik bir solüsyon kullanılarak temizlenmektedir. Sonraki işlemde vajinaya kateter yerleştirilir ve kateter aracılığı ile kontrast madde rahim içi tüplere ulaşılır. Bu maddenin tüplerden geçişi sırasında röntgen çekilir.
Rahim filmi vajinaya spekulum yerleştirildikten sonra kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu işlem toplam 4-5 dakika arasında sürmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra hasta günlük yaşamına dönebilir. Bazı rahim filmi çekim esnasında tüpte kasılma durumları görülebilir ve bu süreyi uzatabilir.
Rahim filmi çektirme işlemleri devlet hastaneleri ve özel hastanelerde yaptırılmaktadır. Devlet hastanesinde ödenecek fiyat tutarı ile özel hastanede ödenecek fiyat aralığı aynı değildir. Bu iki durum arasında farklar meydana gelecektir. Özel hastanelerde eklenecek ekstra hizmetler rahim filmi çekimi fiyatlarını artırabilir. HSG fiyatları ile ilgili genel bilgi uygulamanın yaptırılacağı merkezden alınabilir.
Kadınlar arasında korkutan bir işlem gibi görünse de rahim filmi çekimi ağrısız bir yöntemdir. Ancak kullanılan yöntem, uygulamayı yapan doktorun deneyimi ve psikolojik durum bu süreçte ufakta olsa acı hissedilmesine neden olabilir. Fakat bu uygulamalar genel olarak ağrısız süreçler olarak bilinmektedir.
İşlemden önce detaylı bir inceleme süreci gerçekleştirilmektedir. HSG işlemleri adetten sonraki süreçte yapılmaktadır ve bunun sebebi rahmin tüplerine akabilecek kanın engellenmesidir. Aynı zamanda rahim içerisinde var olan gebeliğe de zarar verilmemesi için bu uygulamalar yapılmamaktadır. Rahim filminden önce cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.
Adet kanamasının bitiminden 4-5 gün sonrasıdır. Bu süre içerisinde rahim yenilenmiş olacaktır ve nitelikli bir görüntü alınabilir. Aynı zamanda gebelik riskine karşı da önlem olarak rahim işlemleri çekiminin adetten sonraki süreçte çekilmesi en uygundur zaman dilimidir. Özel ve devlet hastanesine başvurulduğu zaman jinekologlar çekim için en uygun olan süreyi söylemektedir.
HSG sonuçları genellikle uygulama bittikten sonraki ilk 20-25 dakika içerisinde alınmaktadır. Bu sonuçlar, siyah röntgen kağıtlara bastırılmaktadır. Radyoloji uzmanı tarafından incelenen ve raporlanan rahim filmi çekimi sonuçlarının çıkması bazı durumlarda zaman alabilir. Bu raporlar kadın doğum uzmanı tarafından incelenmekte ve son değerlendirmeleri yapılmaktadır. Özel ve devlet hastanesindeki yoğunluğa göre bu raporlar hastalar tarafından teslim alınır.
Rahim filmi çekimi işlemleri, tedavi yöntemleri değildir. Bu uygulamaların yapılma amacı rahimdeki sorunların tanımlanması içindir. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar rahim işlmleri çekimlerinden sonraki bir ay içerisinde gebe kalma şansını artırdığını belirtmektedir.
Hamile kalmayı kolaylaştırılmasının sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bu konu hakkında birçok fikir bulunmakta ancak bu fikirlerin birçoğu geçerli olabilmektedir. Özellikle aşılama ve tüp bebek tedavilerinin öncesin rahim filmi çekilmesinin başarıyı artırdığı bilinmektedir.
Uzun süredir gebe kalamayan kişilerin rahim çekimini takip eden ilk 4 veya 5 ay içerisinde hamile kalmaktadır. Olgunlaşarak yumurtalıktan ayrılan yumurtalar, sperm hücreleri ile buluşmaktadır. Tüp denilen bu kanalların tıkalı bir durumda olsa sperm ve yumurtanın birleşimini engellemektedir. HSG çekimi esnasında tüplerden geçmesi sağlanan sıvı, kapalı olan tüplerden geçmektedir. Bu durum sayesinde rahim çekimini takip eden aylarda gebe kalma şansı oldukça fazla artmaktadır.
Anestezi uygulanarak gerçekleştirilen rahim çekimleri şu şekildedir;
HSG çekimi sonrasında yapılması gerekilenler;
Bu uygulamaların amacı, rahim boşluğu ve tüpler ile ilgili sorunların tanısını koyabilmektir. Normal rahim filmi yöntemlerinde tıkalı olan tüpler bulunduğu zaman hastanın istemesi üzerine direkt olarak kateter yardımı ile tüp açma işlemi gerçekleşmektedir.
Rahim çekimi öncesinde bazı hastalar özel durumları nedeni ile anestezi uygulamalarını tercih etmektedir. Bu özel durumlar şunlardır; vajinismus tarzında cinsel fonksiyon bozukluğu ve hastanın acı eşiğinin oldukça düşük olmasıdır. Bu gibi durumlarda anestezik uygulamalara rahim çekiminde yer verilmektedir. Aynı zamanda her kurumda C kollu röntgen aletlerinin olmaması sürecin ağrılı geçmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı anestezi kullanılmaktadır.
Tıbbi işlemlerinin birçoğunda yan etkiler olabilmektedir. HSG çekimlerinin tanımlanmış herhangi bir yan etkisi yoktur.
Gebelik şüphesi ve olasılığı yoksa rahim filmi çekilebilir. Adet kanamasından sonraki zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmediyse gebelikte söz konusu değildir. Böylece arzu edilen zamanlarda klinğimizden randevu alınarak çektirilebilir.
Anestezi gerektirmeyen işlemlerde rahim filmi çekimi öncesinde herhangi bir hazırlık yapılmamaktadır. Ancak işlem bittikten sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Dikkat edilecek unsurların başında cinsel ilişki yasağı gelmektedir. HSG çekimi sonrasındaki 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak gereklidir. Rahim filmi uygulamalarından sonra bu duruma dikkat edildiği taktirde bu süreç oldukça başarılı bir şekilde geçmektedir.