Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Rahim Filmi

Rahim Filmi Nedir?

Rahim filmi, rahim ve fallop tüplerinin iç yapısını görüntülemek ve tıkanıklıkları veya diğer sorunları belirlemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Resmi olarak “histerosalpingografi” olarak adlandırılan bu prosedür, röntgen veya radyografik görüntüler kullanılarak gerçekleştirilir. Rahim filmi, genellikle kadınların üreme sağlığı sorunlarını değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, infertilite olarak da bilinen kısırlık nedenini belirlemek için de kullanılabilir.

Rahimde meydana gelen problemler şöyledir;

  • Rahim duvarı problemleri
  • Rahim tüplerinin kapalı olması
  • Rahim tüplerinin hasar görmesi
  • Rahimde meydana gelen kistler, myomlar ve polipler

Genellikle rahim filmi kısırlık ve tüp bebek tedavilerinde istenmektedir. Bu uygulamalar, gelişmiş teknolojik uygulamalar sayesinde kısa sürede ve ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir. 

Rahim Filmi Neden İstenir?

Embriyonun tutunup geliştiği tüplerin durumunu incelemek için istenmektedir. Korunmasız bir şekilde ilişkiye giren ancak hamile kalamayan kişilerin rahiminde ne gibi sorunlar olduğunu görebilmek mümkündür. En çok istendiği durum budur. 

Rahim Filmi Ne Zaman Çektirilir?

En ideal zamanı adet kanamasını takip eden süreci kapsamaktadır. Henüz yumurtlama gerçekleşmediği için gebeliğin olmaması rahim filminin çekilmesi içi en elverişli zamandır. Adet kanamasından sonraki zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmediyse bu süreyi takip eden günlerde çekilebilir.

İlaçlı Rahim Filmi Avantajları Nelerdir?

  • HSG röntgen işlemleri, komplikasyonları az olan ve minimum risk faktörüne sahip olan uygulamalardır.
  • Kısırlık ve embriyodaki sorunların kaynakları hakkında kısa süre içerisinde bilgi vermektedir.
  • HSG yöntemlerinin tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Kısırlık sorunu olanlarda parametre ölçümü normal ise ilaçlı rahim çekimi sonrasındaki 6 ayda gebelik oranlarında artış görülebilir.

İlaçlı Rahim Filmi HSG Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlaçlı rahim (HSG) yöntemlerinin uygulanmasındaki en önemli unsuru kişilerin hamile olmamasıdır. Özellikle gebelik şansının bulunmadığı adet sonrası süreçte ilaçlı rahim filmi çekimi için en ideal süredir. Adet döneminde rahim ağzı daha açık olacağından dolayı HSG çekilebilir. Ancak kanamanın sürdüğü dönemde çekilen rahim filmleri enfeksiyon riskine sahiptir.

Rahim Filminden Öncesi Dikkat Edilecekler

  • Öncelikli bu işlemi yapacak olan kişilerin psikolojik olarak bu sürece hazırlanmalıdır. Hastaneye stressiz bir şekilde gidilmelidir.
  • Anestezi yöntemi kullanılacaksa rahim filmi çekimi öncesinde yeme içme ile ilgili bir sıkıntı bulunmamaktadır. Anestezi kullanılacaksa işlem öncesinden 6 saat kadar öncesinde bir şey yenilmemelidir.
  • HSG öncesi ve sonrasında antibiyotik alınması önerilmektedir. Bu enfeksiyon riskini düşürmektedir.
  • Rahim filmleri öncesi doktor önerisine bağlı olarak ağrı kesici kullanılabilir.
  • HSG işlemi öncesinde herhangi bir alerjik durumun olup olmadığı kontrol edilir.

Rahim Filmi Çekilme Sonrası Dikkat Edilecekler

  • Rahim işleminden sonra iç çamaşırda az miktarda kan lekesi ile karşılaşılabilir. Bu doğal bir durumdur ve endişeye gerek yoktur.
  • Kasık ve belde ağrılar meydana gelebilir. Ancak bu ağrılar şiddetli değil hafif düzeydedir.
  • İşlemden 2 gün sonra duş alınabilir ve cinsel ilişkiye girilebilir.

Ağrısız Rahim Filmi HSG Nasıl Çekilir?

Hastalar ağrısız rahim işlemi için röntgen masasına sırt üstü yatırılmakta ve bacakları kendilerine doğru çekilmektedir. Hasta uygun pozisyonu aldıktan sonra vajinaya spekulum yerleştirilmekte ve vajina anti septik bir solüsyon kullanılarak temizlenmektedir. Sonraki işlemde vajinaya kateter yerleştirilir ve kateter aracılığı ile kontrast madde rahim içi tüplere ulaşılır. Bu maddenin tüplerden geçişi sırasında röntgen çekilir.

İlginizi Çekebilir  Tiroid Kanseri Işın Tedavisi

Rahim Film Ne Kadar Sürer?

Rahim filmi vajinaya spekulum yerleştirildikten sonra kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu işlem toplam 4-5 dakika arasında sürmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra hasta günlük yaşamına dönebilir. Bazı rahim filmi çekim esnasında tüpte kasılma durumları görülebilir ve bu süreyi uzatabilir.

Rahim Filmi Çekildikten Sonra Ne Yapılmalı?

HSG çekimi sonrasında yapılması gerekilenler;

  • İşlem sonrasındaki birkaç gün cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Uygulama sonrasında hafif düzeyde ağrı olabilir. İlk gün sonunda bu ağrı geçmektedir.
  • İşlem sırasında kullanılan ilaçlar rahim filmi çekimi sonrasında dışarı taşabilir ve bu durumda ped kullanılmalıdır.
  • Bebek sahibi olmak isteyenler rahim çekimi sonrasında korunmamalıdır. İşlemden sonra gebe kalınabilir.
  • Enfeksiyon ve ateş gibi durumlar gözüktüğünde doktora başvurulmalıdır.
  • Mide bulantısı, ağrı ve kusma gibi durumlarda yine doktora görünmek gerekmektedir.

Rahim Filminde Neler Belli Olur?

  • Doğumsal anomali durumları
  • Rahimde perde ve çift rahim
  • Rahim duvarından kaynaklı sorunlar
  • Tüplerdeki doğumsal nedenler
  • Tüplerin hasar görmesi ile ilgili nedenler
  • Tüplerin kapalı olması

 Adetten Kaç Gün Sonra Rahim Filmi Çekilir?

Adet kanamasının bitiminden 4-5 gün sonrasıdır. Bu süre içerisinde rahim yenilenmiş olacaktır ve nitelikli bir görüntü alınabilir. Aynı zamanda gebelik riskine karşı da önlem olarak rahim işlemleri çekiminin adetten sonraki süreçte çekilmesi en uygundur zaman dilimidir. Özel ve devlet hastanesine başvurulduğu zaman jinekologlar çekim için en uygun olan süreyi söylemektedir.

Rahim Filmi Sonucu Hemen Çıkar mı?

HSG sonuçları genellikle uygulama bittikten sonraki ilk 20-25 dakika içerisinde alınmaktadır. Bu sonuçlar, siyah röntgen kağıtlara bastırılmaktadır. Radyoloji uzmanı tarafından incelenen ve raporlanan rahim filmi çekimi sonuçlarının çıkması bazı durumlarda zaman alabilir. Bu raporlar kadın doğum uzmanı tarafından incelenmekte ve son değerlendirmeleri yapılmaktadır. Özel ve devlet hastanesindeki yoğunluğa göre bu raporlar hastalar tarafından teslim alınır.

Rahim Filmi Fiyatları 2024

Rahim filmi çektirme işlemleri devlet hastaneleri ve özel hastanelerde yaptırılmaktadır. Devlet hastanesinde ödenecek fiyat tutarı ile özel hastanede ödenecek fiyat aralığı aynı değildir. Bu iki durum arasında farklar meydana gelecektir. Özel hastanelerde eklenecek ekstra hizmetler rahim filmi çekimi fiyatlarını artırabilir. HSG fiyatları ile ilgili genel bilgi uygulamanın yaptırılacağı merkezden alınabilir.

Rahim Filmi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kadınlarda rahim filmi nasıl çekilir?

Kadınlarda rahim filmi, rahim ve fallop tüplerinin iç yapısını görmek ve tıkanıklıkları veya diğer sorunları belirlemek için kullanılan bir tıbbi görüntüleme prosedürüdür. Histerosalpingografi, radyografik (röntgen) görüntüler kullanılarak yapılır. Hasta, işlem öncesi alerjik reaksiyon riskini azaltmak için gerekli önlemleri alır. İlk olarak vajina içine bir spekulum yerleştirilir. Bu, rahim ağzının açılmasını sağlar. Son olarak, rahim ağzı steril bir sıvı ile temizlenir ve ince bir kateter aracılığıyla kontrast madde rahim içine enjekte edilir.

Kontrast madde enjekte edildikten sonra, doktor veya radyolog radyografik görüntüler alır ve inceler. Görüntülerin incelenmesinin ardından, doktor veya radyolog bilgileri hastaya anlatır ve bir anormallik veya tıkanıklık bulunursa uygun bir tedavi planı yapılır. Kadınların üreme sağlığını değerlendirmek için kullanılan önemli bir tıbbi görüntüleme prosedürüdür ve genellikle uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilir.

İlginizi Çekebilir  Bel Fıtığında Nokta Atış Tedavisi

Rahim Filmi Çok Ağrılı mı?

Kadınlar arasında korkutan bir işlem gibi görünse de rahim filmi çekimi ağrısız bir yöntemdir. Ancak kullanılan yöntem, uygulamayı yapan doktorun deneyimi ve psikolojik durum bu süreçte ufakta olsa acı hissedilmesine neden olabilir. Fakat bu uygulamalar genel olarak ağrısız süreçler olarak bilinmektedir.

Rahim Filmden Öncesi İlişkiye Girilir mi?

İşlemden önce detaylı bir inceleme süreci gerçekleştirilmektedir. HSG işlemleri adetten sonraki süreçte yapılmaktadır ve bunun sebebi rahmin tüplerine akabilecek kanın engellenmesidir. Aynı zamanda rahim içerisinde var olan gebeliğe de zarar verilmemesi için bu uygulamalar yapılmamaktadır. Rahim filminden önce cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

Rahim Film Hamile Kalmayı Kolaylaştırır mı?

İşlemler, tedavi yöntemleri değildir. Bu uygulamaların yapılma amacı rahimdeki sorunların tanımlanması içindir. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar rahim işlmleri çekimlerinden sonraki bir ay içerisinde gebe kalma şansını artırdığını belirtmektedir.

Hamile kalmayı kolaylaştırılmasının sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bu konu hakkında birçok fikir bulunmakta ancak bu fikirlerin birçoğu geçerli olabilmektedir. Özellikle aşılama ve tüp bebek tedavilerinin öncesin çekilmesinin başarıyı artırdığı bilinmektedir.

Rahim Film Çektirdikten Sonra Hamile Kalınır mı?

Uzun süredir gebe kalamayan kişilerin rahim çekimini takip eden ilk 4 veya 5 ay içerisinde hamile kalmaktadır. Olgunlaşarak yumurtalıktan ayrılan yumurtalar, sperm hücreleri ile buluşmaktadır. Tüp denilen bu kanalların tıkalı bir durumda olsa sperm ve yumurtanın birleşimini engellemektedir. HSG çekimi esnasında tüplerden geçmesi sağlanan sıvı, kapalı olan tüplerden geçmektedir. Bu durum sayesinde rahim çekimini takip eden aylarda gebe kalma şansı oldukça fazla artmaktadır.

Rahim Filmi Uyutularak Çekilir mi?

Anestezi uygulanarak gerçekleştirilen rahim çekimleri şu şekildedir;

  • Hastaya hastane önlüğü giydirilmekte ve rahim çekimi masasına sırt üstü yatırılmaktadır.
  • Uygun dozda anestezi verilerek hasta uyutulmaktadır.
  • Rahim içerisine verilmesi gerekilen ilaç hazırlanmaktadır.
  • Rahim ağzı anti septik temizleyiciler ile temizlenmektedir.
  • Hazırlanan ilaç rahim içerisine enjekte edilmektedir.
  • C kollu röntgen yöntemleri ile işlem gerçekleştirilmektedir.
  • Rahim çekiminden sonra hasta uyanır ve uygulama sonlandırılmaktadır.

Rahim Film Tıkanıklıkları Açar mı?

Bu uygulamaların amacı, rahim boşluğu ve tüpler ile ilgili sorunların tanısını koyabilmektir. Normal rahim filmi yöntemlerinde tıkalı olan tüpler bulunduğu zaman hastanın istemesi üzerine direkt olarak kateter yardımı ile tüp açma işlemi gerçekleşmektedir.

Rahim Film Çekiminde Anestezi Şart mı?

Rahim çekimi öncesinde bazı hastalar özel durumları nedeni ile anestezi uygulamalarını tercih etmektedir. Bu özel durumlar şunlardır; vajinismus tarzında cinsel fonksiyon bozukluğu ve hastanın acı eşiğinin oldukça düşük olmasıdır. Bu gibi durumlarda anestezik uygulamalara rahim çekiminde yer verilmektedir. Aynı zamanda her kurumda C kollu röntgen aletlerinin olmaması sürecin ağrılı geçmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı anestezi kullanılmaktadır.

Yan Etkileri Nelerdir?

Tıbbi işlemlerinin birçoğunda yan etkiler olabilmektedir. HSG çekimlerinin tanımlanmış herhangi bir yan etkisi yoktur.

Olumlu Yan Etkisi Var mıdır?

  • Bu uygulamayı gerçekleştirenlerin kısa bir süre içerisinde hamile kaldığı gözlemlenmektedir.
  • Tüplerin temizlenmesini ve sperm ile yumurtanın kolay bir şekilde buluşmasının sağlamaktadır.
  • C kollu röntgen sayesinde radyasyon seviyesi düşüktür.
İlginizi Çekebilir  Renkli Doppler

Olumsuz Yan Etkisi Var mıdır?

  • Enfeksiyon: Hastalarda sessiz bir enfeksiyon türü varsa bu durum işlem esnasında yayılabilir ve işlem bittikten sonra daha fazla artabilir. Bu gibi durumları önleyebilmek adına işlemden 4-5 gün öncesinde koruyucu antibiyotik önerilmektedir.
  • Kontrast sıvı madde alerjisi: rahim boşluğu içine dolduran sıvıdır. Bu maddenin içerisinde iyot tuzu vardır ve iyoda alerjisi olanlar için olumsuz durumlar meydana gelebilir.
  • Kanama ve ağrı: standart rahim çekimlerinde ağrılar meydana gelebilir ve bu ağrılara karşı anestezi önerilmektedir. Bu süreçte kanama gibi durumlarda yaşanmaktadır. Çekim esnasında rahmin içerisine ilaç verilmesi kanama meydana gelebilir.
  • Baygınlık: hastaların işlem sırasında yaşadığı stres gibi durumlar baygınlıklara neden olabilmektedir.
  • Radyasyon: HSG çekimlerinde X ışınları kullanılmaktadır. Ancak bu radyasyon etkisi oldukça düşüktür.

Yan Etkilere Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Kanama, enfeksiyon ve olumsuz yan etkilerin baş gösterdiği durumlarda çekilmemelidir.
  • Gebelik şüphesi varsa bu uygulamalar gerçekleştirilmemelidir.
  • Alerjik reaksiyon durumlarına karşı doktor önceden bilgilendirilmelidir. Böylece bu yan etkilerin görülme düzeyi azaltılabilir.

Hangi Durumda İlişkiye Girilmemelidir?

Gebelik şüphesi ve olasılığı yoksa rahim filmi çekilebilir. Adet kanamasından sonraki zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmediyse gebelikte söz konusu değildir. Böylece arzu edilen zamanlarda klinğimizden randevu alınarak çektirilebilir.

Rahim filminden sonra kaç gün ilişkiye girilmez?

Rahim filmi sonrasında ilişkiye girme süresi için kesin bir kural yoktur ve bu süre, yapılan işlemin türüne ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. İşlem sonrası birkaç gün boyunca, birçok doktor cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerir. Rahim filmi sırasında kullanılan kontrast maddenin vajinal bölgeden tamamen çıkarılması için bu süre gereklidir.

Doktorlar bazı durumlarda, işlemden sonra cinsel ilişkiye girmek için belirli bir süre beklemek veya daha uzun bir süre beklemek isteyebilir. Doktorun tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Özellikle, işlem sırasında herhangi bir sorun olmuşsa veya rahimde hassasiyet veya enfeksiyon riski varsa.

Genel olarak, rahim filmi sonrasında cinsel ilişkiye girmeden önce doktorun tavsiyelerini dikkate almak ve önerilen bekleme süresini takip etmek önemlidir. Bu, rahim ve fallop tüplerinin sağlığını ve iyileşme sürecini daha iyi koruyabilir.

Rahim filminden kaç gün önce ilişkiye girilir?

Rahim filmi öncesinde ilişkiye girme konusunda da kesin kural yoktur ve genellikle tavsiye edilmez. Bununla birlikte, bazı doktorlar işlemden önce cinsel ilişkiden kaçınılmasını tavsiye ediyor. Bu, işlem sırasında kullanılan kontrast maddenin vajinal bölgeyi daha fazla rahatsız etmeye veya enfeksiyona neden olma potansiyeline sahip olduğu için yapılır.

İşlem öncesinde cinsel ilişkiye girilmesi durumunda, vajinal salgılar veya spermler, rahim filmi sırasında kullanılan kontrast maddenin etkisini azaltabilir veya rahatsız edebilir.

Doktorlar, rahim filmi öncesi seksten en az birkaç gün önce kaçınmanızı tavsiye ederler.

Rahim Filmi Sonrasında Cinsel İlişki Yasağı

Anestezi gerektirmeyen işlemlerde rahim filmi çekimi öncesinde herhangi bir hazırlık yapılmamaktadır. Ancak işlem bittikten sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Dikkat edilecek unsurların başında cinsel ilişki yasağı gelmektedir. HSG çekimi sonrasındaki 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak gereklidir.