Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Kalp Check Up

Kalp Check Up Nedir?

Kardiyovasküler hastalık semptomları ortaya çıkmadan önce kardiyovasküler sistemin sağlığını değerlendirmek veya henüz tespit etmediğimiz semptomları nasıl tanımlayacağımızı bilmek için bir kalp check up veya kardiyoloji check-up tasarlanabilir.

Erken belirtiler tespit edilerek hastalık önlenebilir veya tedavi edilebilir.

Belirtileri, kalp hastalığı durumu veya kardiyovasküler risk faktörü olan hastalara periyodik kardiyovasküler izleme yapılmalıdır.

Kalp Check Up Karnesi

kalp check up

Kalp Check Up Neden Yapılır?

Bir kalp check up muayenesi, herhangi bir semptom olmaksızın bir kişinin kalbinin sağlığını değerlendirebilir. Bu sayede koroner kalp hastalığı belirtileri erken evrede tespit edilebilmekte ve ani bir kardiyak olay olasılığı azaltılmaktadır. Erken teşhis, tedavi ve yaşam tarzında değişikliklere izin verebilir.

Aşağıdaki risk faktörleri, bir kişinin kalp problemleri geliştirme riskini de artırır. Bu risk faktörleri şunları içerir:

  • Ailede kalp hastalığı durumu,
  • Hipertansiyon,
  • Yüksek kolestorol,
  • Obezite,
  • Diyabet,
  • Sedanter yaşam tarzı,
  • Sigara içmek,
  • İlerlemiş yaş.

Kimler Check Up Kontrolü Yapmalıdır?

Kardiyovasküler Değerlendirme Kontrolü, özellikle 50 yaşın üzerindeki herkes için gerekir. Ek olarak, aşağıdaki faktörlerin bir veya daha fazlasının varlığı özellikle kalp check up yaptırmayı gerektirir. Bunlar:

Ailede felç veya kalp krizi durumu varsa (hasta 50 yaşın altında olsa bile özellikle endikedir.

  • Diyabet,
  • Hipertansiyon,
  • Obezite,
  • Hiperkolesterolemi,
  • Sigara içmek,
  • Stres.

Programlar, komplikasyon olasılığını en aza indirmek için kardiyovasküler durumunuzun eksiksiz ve kişiselleştirilmiş değerlendirmeyi sağlar. Hastaneler, kardiyovasküler riskleri değerlendirmek ve tedavi etmek için iki temel faktöre sahiptir:

Son teknoloji teşhis teknikleri, Uzmanlardan oluşan multidisipliner bir ekip hastanelerde bulunabilir.

Kardiyoloji Check-Up Nedir?

Kardiyovasküler muayene nedir? Kalp check up muayenesi veya kalp taraması, kardiyovasküler hastalık semptomları ortaya çıkmadan önce kardiyovasküler sistemin sağlığını değerlendirmek için tasarlanmıştır. Erken belirtiler tespit edilerek hastalık önlenebilir veya tedavi edilebilir.

İlginizi Çekebilir  Check Up

Kalp Hastalığı Riski Bulanan Ya Da Ailesinde Kalp Hastalığı Olan Bireyler Ne Zaman Check-Up Yaptırmalıdır?

Kişiler 40 yaşına gelene kadar her 5 yılda 1 kez, 40 yaşından sonra her yıl kalp check up yaptırmalıdır.

Hangi Meslek Grupları Kardiyoloji Check-Up Yaptırmalıdır?

Toplu taşıma araç sürücüleri, makinistler, pilotlar, yöneticiler, cerrahlar, hizmet sektöründe çalışan bireyler, öğretmenler, polisler ve profesyonel futbolcular check-up yaptırmalıdır.

Kardiyoloji Check-Up İçerisinde Neler Vardır?

Kardiyovasküler muayene neleri içerir? Kalp muayenesi sırasında yapılan en yaygın testler şunları içerir:

Kan testleri: Kolesterol diğer değerler arasında düşünülmelidir, yüksek seviyelerde düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) kolesterolün arterlerde birikmesine neden olarak koroner arter hastalığına yol açabilir.

Kan basıncı ölçümü ve fizik muayene yapılır.

Elektrokardiyografi (EKG): Kalp hızı ve ritmi dahil olmak üzere kalp aktivitesini ölçer.

Doppler eko kardiyogram: Kalbin yapısına işlevine ve kalp kapakçığı hastalığının varlığına bakmak için tasarlanmış bir çalışmadır.

Kardiyak stres testi: Bir koşu bandında veya egzersiz bisikletinde yürürken kalbin elektriksel aktivitesi ve kan basıncı izlenir.

24 saatlik Holter EKG: Hastanın normal günlük aktiviteleri sırasında yapılan elektrokardiyogramın 24 saatlik ayaktan takibini içeren bir çalışmadır. Kardiyak aritmi şüphesi olan hastalarda veya sessiz iskemiyi teşhis etmek için birden fazla eşzamanlı kanalda (tipik olarak 10) kullanılır ve olayların en iyi temsilini sağlar.

MAP ayaktan kan basıncı izleme: 24 saatlik bir ayaktan kan basıncı çalışmasıdır. Bir kemere bağlı ve vücuda kelepçeli küçük bir dijital tansiyon aleti yerleştirilerek kullanılır.

Koroner CT Anjiyografi: Bir CT taraması ve kontrast materyali, herhangi bir plak veya tıkanıklığı tespit etmek için koroner arterlerin görüntülerini oluşturur.

Koroner anjiyografi: Daralma veya tıkanıklık aramak için koroner arterlerden akan kanın resimleri çekilir.

İlginizi Çekebilir  Erkek Check Up

Kardiyoloji Check-Up İçerisindeki Yeni Yöntemler Nelerdir?

Fizik muayene alanında yeni yöntemler yaygınlık gösterir. Kardiyolojik check-up’ taki başlıca adımlarda şu şekildedir;

Her şeyden önce, kardiyolojik muayeneyi yapmaktan sorumlu doktor, hastanın klinik geçmişini ve hem aile hem de kişisel kardiyovasküler geçmişini ayrıntılı olarak bilmek için hastanın tıbbi geçmişini oluşturacaktır.

Daha sonra, kardiyovasküler sistem ve kardiyak fonksiyon gibi ilk analizi tamamlamak için gereken uygun testlerle birlikte bir fizik muayene yapılır.

Kardiyoloji Check-Up Hangi Durumlarda Riski Ortadan Kaldırır?

Kardiyolojik check-up ‘ta tıbbi muayeneler; Kardiyologlar, belirli risk faktörlerinin seviyelerini değerlendirmek için genellikle tam bir kan testi isteyebilir.

EKG veya renkli Doppler eko kardiyogram gibi özel kardiyoloji testler de yapılabilir. Bazı durumlarda stres testi, abdominal ultrason veya röntgen yapılabilir.

Testlerin sonuçlarına dayanarak, doktor, kalp patolojisinin riskini ve gelişimini azaltmak için günlük olarak izlenmesi gereken bir tedavi ve kılavuz oluşturur.

Kardiyoloji Check-Up Paketleri Nelerdir?

Kalp check up muayene neleri içerir? Kalp muayenesi sırasında yapılan en yaygın testler şunları içerir:

Kolesterol taraması: Yüksek seviyelerde düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), kolesterolün arterlerde birikmesine neden olarak koroner arter hastalığına yol açabilir.

Kan testleri; kan şekeri düzeylerini ve vücutta iltihabı gösterebilecek belirli proteinleri kontrol etmek içindir.

Kan basıncı: Hem dinlenirken hem de kalp daha hızlı attığında ölçülür.

Koroner CT Anjiyografi: Bir CT taraması ve kontrast materyali, herhangi bir plak veya tıkanıklığı tespit etmek için koroner arterlerin görüntülerini oluşturur.

Elektrokardiyografi (EKG): Kalp hızı ve ritmi dahil olmak üzere kalp aktivitesini ölçer.

Kardiyak stres testi: Bir koşu bandında veya sabit bisiklette yürürken yoğunluk arttıkça kalp atış hızı, ritim ve kan basıncı ölçülür. Bu, kişi stresli olduğunda kalbin yeterli kan alıp almadığını belirler.

İlginizi Çekebilir  Çocuk Check Up

Koroner kateter anjiyografi: Daralma veya tıkanma olup olmadığını kontrol etmek için koroner arterlerden akan kanın resimleri çekilir.

Kalp Check Up Paketi Fiyatları 2024

Fiyat bilgisi için doktorunuza danışabilirsiniz. Kişiler 40 yaşına gelene kadar her 5 yılda 1 kez, 40 yaşından sonra her yıl kalp check up yaptırmalıdır.

Kalp Check-Up’ Larında Ne Tür İncelemeler Yapılmaktadır?

Kan testleri, Radyolojik testler, Fizik muayene, Kardiyolojik test incelemeleri yapılır.

3 Boyutlu Ekokardiyografinin Eski Yöntemden Farkı Nedir?

Normal EKO çekimine veya kısaca TEE şeklinde adlandırılan “endoskopik EKO” çekimine 3D olma özelliğinin eklenmiş halidir.

Kalp Check-Up’ı Hangi Durumlarda Hayat Kurtarmaktadır?

Toplum sağlığını en çok tehdit eden problemlerden biri olan kalp damar sorunlarının teşhisinde önemlidir.

Kardiyoji Check – Up’ ı Neden Yaptırmalıyız?

Kalp kontrolü neden yapılır? Bir kalp muayenesi, herhangi bir semptom olmaksızın bir kişinin kalbinin sağlığını değerlendirebilir. Bu sayede koroner kalp hastalığı belirtileri erken evrede tespit edilebilmekte ve ani bir kardiyak olay olasılığı azaltılmaktadır. Erken teşhis, tedavi ve yaşam tarzında değişikliklere izin verebilir.

Kardiyoloji Check Up’ı Hangi Hastalıkların Teşhisi İçin Önem Arz Eder?

Koroner arter hastalığı tespit edilirse, kalp krizi riskini azaltmak için atılabilecek çok sayıda adım vardır. Bunlara yaşam tarzı değişiklikleri (egzersiz, sigarayı bırakmak ve sağlıklı bir diyet yemek) ve kolesterol ve kan basıncını düşüren ilaçlar dahildir.

Yaş Gruplarına Göre Check -Up Paketleri Farklılık Gösterir Mi?

Check up işlemleri kişilerin sağlık riskleri göz önüne alınarak planlanır. Kalp check up paketlerin içeriği de yaş gruplarına göre değişiklik gösterir.