Kemik dansitometrisi, kemik yoğunluğundaki kaybı değerlendirmek için günümüzde uygulanan teste denir. Kemik yoğunluğu taraması olarak da bilinen bu test kemiklerin mineral yoğunluğunu ölçmek için kullanılır. Çok az miktarda hastanın radyasyona maruz kalarak kemiklerinde meydana gelen kayıpların değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılır.
Kemiklerin kalınlığını, değerlerini ve kemik gücünü ölçmek için x ışını teknolojisinin kullanılması işlemidir. Gelişen teknoloji sayesinde X ışınlarının kullanılmasıyla gerçekleşen kemik dansitometrisi işlemleri kemiklerin içerisinde yer alan kalsiyum ve minerallerin varlıklarını ölçmek için kullanılır.
Kullanılan cihazların kalitesi kemik dansitometresi fiyatları üzerinde etkilidir. Bu nedenle kemik ölçümleri için kişilerin başvuru yaparken detaylı bilgi almaları ve süreç hakkında soru işareti kalmadan her şeyi öğrenmeleri gereklidir. Kemik ölçümleri özellikle 65 yaş üzeri kadın ya da erkek fark etmeden herkese 2 yılda bir uygulanması gereken testlerdir.
Dünya sağlık örgütü tarafından onay almış oldukça güvenilir bir kemik değerlerinin ölçülmesi için kullanılan teste kemik dansitometresi denir ve kişilerin kemik erimesi gibi sorunlarının tespitinde başrolde yer almaktadır. Kemiklerde meydana gelebilecek olan kırılma riskini hesaplamaya hem de tedavi için erken tanı konulmasına oldukça fayda sağlayan bir uygulamadır.
Kemiklerin mineral seviyelerini, güçlerini ve kırılma risklerini hesaplamaya yarayan güvenilir bir test olarak günümüzde yaygın bir uygulama alanına sahiptir. Test sonuçlarına göre uygulanması gereken tedaviler erken tanıdan faydalanılarak uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.
Osteoporoz kalsiyum kaybıyla kendini belli eden ve kemiklerin olması gerekenden ince, kırılgan bir yapıya sahip olmasına neden olan hastalıktır. Kemik dansitometresi testleri osteoporoz hastalıkların teşhisinde ilk sırada yer alması gereken testtir.
Kemik kaybına neden olan değerlerin ve nasıl bir tedavi yapılması gerektiğinin hesabını yapmak için kullanılan bir testtir. Menopoz sonrası kişilerde, kırık kemik riski taşıyan, sigara içen, ailede genetik olarak osteoporoz riski olanlarda, 65 yaş üstü ve kalsiyum alımından fakir olan kişilerde uygulanması gereken bir özellikte olup hastalıkların erken teşhisi için önemli rol oynamaktadır.
Kemiklerde meydana gelen rahatsızlıkların görüntülenmesi için bu yöntem kullanılırken korunma yöntemlerini de bilmek önemlidir. Kemiklerin sağlığını korumak için sigara kullanımı bitirilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenme sağlanmalı, spor ve egzersiz yapılmalıdır.
Ayrıca kalsiyum açısından gerekli olan tüm depoların doldurulması kemik sağlığına fayda sağlayacaktır. Hangi hastalığın teşhisi ve çekimlerin nerede yapılacağına bağlı olarak kemik dansitometresi fiyatları değişkenlik gösterirken aynı zamanda verilen kontrast maddede genellikle kemik dansitometresi fiyatları içerisine dahil edilmez.
Kemik ölçümleri genel olarak kullanılan cihazlara ve uzman kişinin deneyimine bağlı olarak 15-20 dakika gibi bir sürede yapılmaktadır. Yapılacak tetkikler öncesinde herhangi bir beslenme değişikliği yapılmasına gerek kalmadan sadece kalsiyum miktarına bakılacağından dolayı kişinin kalsiyum takviyesi kullanımı varsa kesmesi gerekmektedir.
Eğer test öncesi yakın bir zamanda başka bir görüntüleme sistemine maruz kalındıysa mutlaka uzman hekime bilgi verilmeli ve gerekli hallerde bir süre testlerin yapılması ertelenmelidir.
Gebelik olasılığı ve başka bir durum söz konusu ise mutlaka kemik dansitometresi yapılmadan önce hazırlık aşamasında uzman kişiye bilgilendirme hasta tarafından yapılmalıdır. Bilgilendirme hekime yapıldıktan sonra da kemik dansitometresi fiyatları hakkında hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilerek işlemlerin yapılmasına başlanmalıdır.
Cihazda görüntü elde edilebilmesi için hasta cihazın bulunduğu kısma yatırılır. Yatırılan hastanın hangi bölgesine görüntü elde edilmek isteniyorsa uzman kişi tarafından uygun pozisyona getirilir ve test cihazı hastanın üzerinden geçerek görüntü monitöre yansıtılır.
Ayakta tedavi şeklinde yapılan test ağrısız ve kısa süreli bir şekilde tamamlanır. Görüntülerin net elde edilebilmesi için hasta hareketsiz bir şekilde ve gerekli durumlarda kısa süreli nefesini kontrol etmelidir.
10 dakika ila 30 dakika gibi bir sürede tüm test tamamlanmaktadır. Genel olarak femur boynu, omurganın alt kısmı ya da bazen kol kemiklerine ölçüm yapılması gerekmektedir.
Nasıl bir çekim yapılacağı ve hangi bölgelere çekim uygulanacağıyla ilgili bilgi alınmasının önemli bir nedeni kemik dansitometresi fiyatları bölgeye bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu bölümlerde kemiklerin kırılma riski en yüksek bölümler olarak belirlenmiştir. Rutin olarak her hastaya 2 yılda bir tekrarlanması gereken sağlık açısından oldukça önemli bir görüntüleme sistemidir.
Testlerin sonuçları radyolog, Romanolog ya da endokrinolog tarafından yorumlanmalıdır. Uzman kişiler test sonuçlarını değerlendirerek raporlar ve uzman hekime ulaşmasını sağlamaktadır. Uzman hekimde hastaya nasıl bir tedavi planı hazırlaması gerektiğinin bilgisini hastaya verecek ve tedaviye başlanacaktır.
Sonuçların yazılı olduğu raporlarda T skor ve z skor olmak üzere iki formda değerlendirme yapılmaktadır. Z skor kemik miktarını gösterirken t skor ise kemik yoğunluğunu göstermektedir.
Testler için gerekli olan kemik dansitometresi fiyatları için etkili olan bazı kriterleri bilmek ve öncelikle hekimle görüşmek önemlidir. Özel sağlık kuruluşlarında da işlemler yapılırken devlet hastanelerinde de kemik ölçümü yapılmaktadır.
Bu durumda kemik dansitometresi fiyatları üzerinde etkili olurken aynı zamanda düşük maliyetli olmasına da neden olmaktadır. Kriterlerde en önemlisi cihazların kalitesi ve hastanenin konumu iken kemik dansitometresi fiyatları üzerinde uzman hekimin deneyimi de etkili olacaktır. Randevu alarak işlemler öncesi detaylı bilgi alınması bu nedenle önemlidir. Kemik dansitometrisi çekim fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşınız.