MR Kolanjiyografi; Vücut içinde yer alan safra kesesi, pankreas, safraya giden yollar gibi alanların görüntülenmesi için kullanılmaktadır. Ayrıntılı bir görüntüleme sağlayarak hastalık süresinde doğru teşhisin koyulmasını kolaylaştırmaktadır.
Bu alanlarda oluşabilecek olan taş, kum, tıkanıklık, darlık gibi hastalıkların tedavi sürecinde doğru tanının koyulabilmesi adına oldukça büyük önem içeren mr kolanjiyografi yöntemi girişimsel yöntem olarak tanımlanmaktadır.
Tıp dilinde Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi olarak adlandırılmakta olan bu görüntüleme yöntemi, yalnızca teşhis odaklı olmasının yanında teşhis ettiği hastalık türlerinin ERCP tedavi yöntemi ile tedavisine de olanak sağlamaktadır.
İçerisinde birçok farklı özelliği barındırmakta olan bu teknik kişinin radyasyona maruz kalmadan kolaylıkla safra ve pankreasında oluşan hastalıkların teşhis edilmesinde oldukça etkilidir.
Bunun yanı sıra oldukça kısa süren bir işlem olması ve sonucunun kesin tanıya olanak sağlaması da bu yöntemin sıklıkla tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
Tıp alanında kullanılmakta olan yeni modern teknikler arasında bulunmakta olan Mr Kolanjiyografi tekniği hastaların durumuna göre sakinleştirici yöntemi uygulanarak yapılmaktadır.
Bu işlem sırasında kontrast özelliğine sahip madde kullanımı uzman doktorun yaptığı muayene sonrasında karara bağlanmaktadır. İlgili uygulamanın damar yolundan yapılması bu kontrast maddenin kullanımı için mutlak suretle gereklidir.
Damar yolundan verilebilmekte olan bu madde sonrasında net bir görüntü kalitesi ortaya çıkmaktadır. Bu maddenin uygulanması ile birlikte bu görüntüleme tekniğinin uygulanabilirliği başlatılmaktadır.
Oldukça kısa süre zarfında sonuçlanmakta olan bu yöntem uygulanması da son derece kolay olan yöntemler arasında yer almaktadır. Ayrıca sonuç odaklı düşünüldüğünde anında sonuç veren bir görüntüleme tekniği olması da uygulanabilirliğini etkilemektedir.
Görüntüleme odaklı bir cihaz olan MR kolanjiyografi cihazı, özellikle safra kesesinde sıklıkla oluşmakta olan taş ve kum gibi hastalık çeşitlerinin kolaylıkla teşhis edilmesinde oldukça büyük bir yol kastetmiştir.
Bu nedenle özellikle bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından sıklıkla tercih edilmekte olan bu cihaz, doğru işlem ile uygulandığında oldukça başarılı sonuçlara imza atmaktadır. Bu işlemin uygulanabilir hale gelebilmesi için öncelikle hastanın ilgili sağlık kuruluşundan ya da görüntüleme merkezinden randevu alması gerekmektedir.
Bu randevu sonrasında yapılan fiziksel muayene ile birlikte uzman doktor tarafından karar verilen kontrast maddesi içeriği ile birlikte hasta MR Kolanjiyografi çekileceği gün için bilgilendirilir. Bu bilgilendirmede yer alan en önemli etken kişinin uygulama öncesinde en az 8 saat boyunca aç kalması yönündedir.
Ortalama olarak 3 dakikalık bir süreç içermekte olan bu yöntem sonrasında doktor tarafından yeterli görülen görüntü işlemi sonlandırılır. Yeterli görülmediği takdirde uygulamanın süreci 30 dakika gibi bir süre zarfına uzayabilmektedir.
Günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan bir görüntüleme yöntemi olarak bilinen Kolanjiyografi yöntemi uygulanması sırasında herhangi bir komplikasyona açık değildir. Yalnızca alerjik reaksiyon sahibi kişiler için bir takım zararlara yol açan bu yöntem de alerjinin neyden kaynaklandığının uzman doktor ile paylaşılması durumunda kontrast maddesi verilmeden işlemin uygulanması sağlanır.
Böylelikle ortay çıkacak olan komplikasyon önlenmiş olmaktadır. Bu görüntüleme işlemi öncesinde hastanın üzerinde bulunan tüm metal eşyaları çıkartması ve eğer kalp pili gibi bir metal vücudu içerisinde bulunuyor ise bu uygulamayı gerçekleştirecek olan teknisyen kişiye bunu bildirmesi gerekmektedir.
Bu uygulama sırasında alerjik durumların yanı sıra böbrek alanında sağlık sorunu yaşayanlar da komplikasyon tehlikesi altında olan kişiler olarak bilinmektedir. Bu süreçte hastanın rahatsızlık duymasına sebebiyet veren tek şey işlem sırasında uzman doktor tavsiyesi ile damardan enjekte edilebilmekte olan kontrast maddedir.
Bu madde kullanılmadan uygulanan kolanjiyografi yöntemi hiçbir zarar taşımamaktadır. Bu görüntüleme tekniğinde hastanın masaya uzatılarak kapalı bir alan içerisine yerleştirilmesi sağlandığından kapalı alan korkusu olanlar için oldukça zor bir süreç beraberinde gelmekte ve çoğunlukla tercih edilmemektedir.
Ancak zorunlu olarak uygulanması gereken bu teknik için uzman doktorlar tarafından kişilere hafif bir sakinleştirici uygulanarak hastanın korkusunun önüne geçilmeli ve görüntüleme tekniği kolaylıkla uygulanmalıdır.
Hareket kısıtlılığı gerektiren bu teknik yalnızca teknisyenlerin komutalarına uyma şeklinde yapılmalıdır. Diğer röntgen ve görüntüleme teknikleri ile karşılaştırıldığında bu kolanjiyografi tekniği hızlı olması, sonucunun oldukça kısa sürede açıklanması ve doğru tanı koyulabilme adına oldukça net bir görüntüye sebebiyet vermesi bu tekniğin tercih edilmesinde oldukça etkilidir.
Alanında uzman doktorlar tarafından oldukça sıklıkla tercih edilen uygulamalar içerisinde yer almakta olan kolanjiyografi tekniği, oldukça uygun maliyetli bir yöntem olarak bilinmektedir.
Çoğunlukla devlete bağlı sağlık kuruluşlarında da kullanılan bir cihaz olması ve her alanda kolaylıkla ulaşılabilir olması bu cihaz üzerindeki fiyatlandırmada oldukça etki göstermektedir. Bunun yanı sıra uygulamanın oldukça kısa sürmesi de bu uygun fiyat etiketinin en önemli etkenlerindendir.
Ancak tüm bunlara rağmen ilgili yöntem için şu aralıkta bir fiyat kesinliği sunmak oldukça zordur. Her anlamda uygun fiyatlı olduğu bilinse de ilgili yöntem fiyatlandırması hastane koşulları, görüntülenmenin uygulanacağı alanın genişliği ve uzman doktor tercihine göre de çeşitlilik göstermektedir.
MR Kolanjiyografi görüntüleme yöntemleri arasında en fazla tercih edilen yöntem olarak bilinmektedir bunun en büyük nedeni ise ilgili yöntemin uygulanabilirliği ve ucuz fiyat maliyetine sahip olmasıdır. MR Kolonjiyografi fiyatları 2024 hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.