Submandibuier bez, çene altında bulunan ve orta kısma yakın ve yerleşik olarak duran tükürük bezlerine verilen addır. Bu tükürük bezlerinde herhangi bir patolojik durumun oluşması ya da şüphe edilmesi durumunda Submandibuler ultrasonografisi istenerek o bölgede gelişen genellikle tümör tesislerinde kullanılır.
Submandibuler bez ultrasonografisi boyun ultrasonu grafisinin bir kısmını oluşturur. Submandibuler bez ultrasonografisi genellikle tükürük bezleri kanalında oluşmuş olan taş endişesi durumunda istenen bir tekniktir.
Bunun yanı sıra en önemlisi tükürük bezlerinde kanser şüphesi varsa bu tetkik tümör teşhisinde oldukça başarılıdır. Submandibuler bez ultrasonografisi yaklaşık olarak 10 dakika gibi bir sürede çekilir. Hasta bu tetkik sırasında hiçbir ağrı ve acı hissetmez.
Çene altında bulunur ve o bölgede yani çene kemiğinin altında şişlik olması ile kendini gösterir. Submandibuler bez tükürük bezinin diğer bir adıdır. Genellikle o bölgede oluşan tümörler iyi huylu ve yavaş gelişen tümörlerdir. Buna bağlı olarak ağrısızdır.
Genellikle bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden yıllarca o bölgede kitle olarak yaşayabilir. Submandibuler bez ultrasonografisi çekilerek o bölgede bir tümör olup olmadığı ve tümörün yapısı hakkında bilgi edinilir. Bu teşhis ile birlikte tedavinin sağlıklı planlanmasını sağlar.
Tükürük bezinde gelişen hastalıkların tedavi biçimidir. Submandibuler bez hastalıklarında en sık görülen patoloji tükürük bezi taşlarıdır. Submandibuler bez tümörleri en yaygın ulan patolojilerdir. Bu oran %50 civarındadır.
Yüzde sağ ve sol ön kısımda çift büyük tükürük bezi bulunur. Bunlar Sublingual, Submandibuler ve parotistir. Mukoza denilen ağız içine dağılmış durumdadır. Ayrıca bunun dışında yüzlerce tükürük bezi bulunur. Büyük tükürük bezleri salgıyı oluşturur.
Salgı da sindirimi kolaylaştırmanın dışında boğaz burun gırtlakta ağız içindeki nemi ayarlar. Submandibuler bez adı verilen tükürük bezinde vücudun diğer bütün bölgelerinde olduğu gibi bu bölgede de tümör oluşabilmektedir.
Tümörler iyi veya kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İyi huylu tümörler fazla gelişme göstermezler. Büyüme genellikle olmaz dolayısıyla çok fazla diğerleri gibi belirtide vermeyebilirler.
Submandibuler bez tümörlerinde genellikle metastaz görülmez. Daha çok kapsül içinde gelişirler. Etrafı çevrili olduğu için çevre dokulara fazla zarar vermez.
Ancak kötü huylu tümörlerde büyüme hızla gelişir. Lenf bezlerine ve diğer organlara, akciğer, karaciğer, beyin, kemik gibi organlara metastaz yapma özelliğine sahiptir. Çevre yakın dokulara çok fazla sıçramasa da onların fonksiyonlarını bozar. Kötü huylu tümörler kendini ağrı ile belli eder.
Bu şişme tek taraflı veya iki taraflı olarak da gelişebilir. Genel olarak belirti yoktur veya çok hafiftir. Submandibuler bezlerde oluşan şişmelerde diğer bir adı lenf bezi büyümesidir.
Bazı durumlarda yüksek ateş görülür. Görülen semptomlar genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu biçimindedir. Lenf bezi büyüklüğü yaklaşık olarak 2- 6 santim kadardır.
Bu virüslerin içinde en sık rastlanan kabakulak hastalığıdır. Submandibuler bez yani tükürük bezi şişmeleri genellikle virüs veya bakterilere bağlı olarak gelişir. Kabakulak genellikle çocuk yaşta görülen bir hastalıktır. Kabakulak virüsü alan çocukta parotis bezi denilen bölge de şişme olur.
Tükürük bezinde gelişen ağrı ve şişlik aynı zamanda bazı durumlarda kızarıklara da yol açar. Genellikle ağrı kesici anti-inflamatuar denilen ilaçlar kullanılır. Bakterilerden dolayı gelişen enfeksiyonlarda ise ayrıca antibiyotik tedavisi de uygulanır.
Bol su içerek ve ağızdan alınan antibiyotiklerle hastalık belli bir kuluçka döneminden sonra geçer. Bir diğer tükürük bezi şişmesinin sebebi ise tükürük bezi taşlarıdır. Tükürük bezi taşlarında tükürükte yoğun bir kıvam oluşur ve tükürük kanalında kalsiyum tuzlarında çökme olduğundan tükürük taşları gelişir.
Bir diğer tükürük bezi şişmesi sebebi ise tükürük bezi tümörleridir. Tükürük bezi tümörleri genellikle parotis bezi denilen tükürük bezinde gelişir. Tükürük bezi yani Submandibuler bez tümörlerinin teşhisinde ultrasonografi görüntüleme kullanılarak teşhis gerçekleştirilir.
Bu tümörlerde ilaçla tedavi yapılsa da yüksek oranda ameliyat kaçınılmaz olur. Submandibuler bez ameliyatında görülen riskler diğer bütün ameliyatlarda olan risklerden çok farklı değildir.
Ancak tükürük bezi olması ve yüz sinirlerine yakın olması bu ameliyatın risklerini belli oranda arttırmaktadır. Bu sinir tükürük bezinin etrafında bulunan kapsül kılıfın etrafında yer alır ve aynı zamanda bu sinir son derece incedir.
Bu nedenle operasyon çok kolay bir operasyon değildir. Bu sinirin korunması ve korunarak bezin çıkarılma işlemi belli oranda zordur. Kapsülün altında operasyon gerçekleştirilerek bir yöntem uygulanır. Kötü huylu tümör olması ve enfeksiyondan dolayı o bölgede oluşan yapışıklıklar bu tekniğinde uygulanmasını güçleştirir.
Ancak bu konuda yapılan operasyonlar son derece başarılı operasyonlardır. Submandibuler bezin alt kısmında dille bağlantılı bir sinir daha bulunur ve bu dilin tat ve dokunma duyusunu sağlayan bir sinirlidir. Operasyon sırasında ise bu sinirin korunması da oldukça önemlidir.
Bu konuda en doğru bilgi hekim ile karşılıklı görüşülerek ve görüntüleme merkezi ile iletişime geçilerek sağlanmaktadır. Submandibuler bez fiyatı hastalığın geliştiği bölgeye göre farklılık gösterir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı hastanelerde ücretsiz yapılan bu tetkik özel görüntüleme merkezlerinde de belli oranda indirim sağlanarak gerçekleştirilir. Özel sağlık sigortası kapsamında da yapılmaktadır. Submandibuler bez fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.