Beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu damarlarda balonsu bir yapı oluşur. Damarların çatallanma bölgesinde oluşan bu yapı normal sağlıklı damara nazaran dayanıksızdır. Bazı şartlar yapının yırtılmasına yol açabilir. Oluş şekline göre beyin kanaması, spontan ve travmatik olmak üzere ikiye ayrılır.
Kaza, darbe ve yaralanma gibi travmalar sonucu oluşan beyin kanamaları travmatik; darbe almadan kendiliğinden oluşan beyin kanamalarına ise spontan denir. Kanamanın olduğu bölgeye göre beyin kanamaları beşe ayrılır.
Her yaş grubunda görülebilen beyin kanaması özellikle 50 ile 60 yaş aralığındaki kişilerde daha yaygın görülür. Her yıl binlerce insanın ölümüne, sakatlanmalarına neden olan beyin kanaması, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla rastlanmaktadır. Beyin kanaması tedavisi hastayı 24 saat müşahede altında tutarak başlanır.
Kaza ya da darbe nedeniyle oluşan travmatik beyin kanamalarında beynin tüm bölgesi etkilenir. Kendiliğinden oluşan beyin kanamaları ise genel olarak beyin ile beyin zarı arasında ya da beyin içinde meydana gelir.
Beyin kanaması tedavisi, acil müdahale gerektirmesi durumunda hastaya uygulanır. Öğrenme, düşünme, görme ve vücutta bulunan tüm fonksiyonlardan sorumlu olan ve hayati önem taşıyan beyin, oluşabilecek darbelere karşı kafatası tarafından korunur. Fakat iç basınç ve ciddi travma gibi durumlarda beyin kanaması olabilir.
Beyin kanaması geçiren hastaya hemen tanı konulması ve buna uygun tedavi yöntemini oluşturmak oldukça önemlidir. Beyin dokusunda kalıcı hasar oluşmaması için beyin kanaması tedavisi işlemine başlanmalıdır.
Beyindeki herhangi bir basıncı ortadan kaldırmak için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyat kanamanın olduğu yere göre değişiklik gösterebilir. İlk müdahaleden sonra ilaç ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerine başlanır.
Kanamanın olduğu bölgeye göre, belirtiler değişiklik gösterebilir. Beyin kanamasında en sık görülen belirtiler şunlardır; bilinç bulanıklığı, tepkilerde gecikme, bulantı ve kusma, görme kaybı, felç, yutma güçlüğü, konuşmada bozulma, nefes alıp vermede zorlanma, nöbetler, denge kaybı ve çok şiddetli baş ağrısı. Acil müdahale gerektirmesi durumunda hastaya beyin kanaması tedavisi yapılır.
Oluş şekline göre beyin kanaması, spontan ve travmatik olmak üzere ikiye ayrılır. Kaza, darbe ve yaralanma gibi travmalar sonucu oluşan beyin kanamaları travmatik; darbe almadan kendiliğinden oluşan beyin kanamalarına ise spontan denir.
Kanamanın olduğu bölgeye göre beyin kanamaları beşe ayrılır. Bunlar; intraventriküler, instraserebnal, subaraknoid, subdural ve epidural kanamalardır.
Beyin kanaması acil bir durumdur ve özellikle spontan ve travmatik beyin kanaması olması durumlarında mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk başlarda belirti vermeyebilir.
Ancak hasta ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir. İlerleyen saatlerde kanama ilerleyerek beyne baskı yapar ve bu olay hastanın komaya girmesine, hatta ölümüne neden olabilir. Beyin kanaması tedavisi öncelikle kanamanın sebebini ortadan kaldırmak ve oluşabilecek istenmeyen komplikasyonların oluşmasını önler.
Beyin kanaması tedavisi, yoğun bakım ünitesinde takibe alınır ve genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyat sonrası, hasta narkoz etkisinden çıktıktan ilk 24 saat içinde uyumaması çok önemlidir. Sağlık görevlileri tarafından hasta sık sık kontrol edilip bilincinin yerinde olup olmadığına bakarlar.
Beyin kanaması geçiren hastalar uzman doktorlarımız tarafından tedavi edildikten sonra hasta kendini iyi hissederse 2 ila 5 gün sonra, endovasküler tedavi sonrası ise 1 ila 2 gün sonra taburcu edilir. Beyin kanaması tedavisi gören hastalar 1 ay evde istirahat etmeleri önerilir, normal hayatlarına dönmeleri ise 2 ay kadar sürebilir.
Tedavi sonrası hastaların en az 2 ay araç kullanmaları önerilmez. İşe dönüş süresini ise hekim tarafından belirlenir. Beyin kanamasına bağlı olarak gelişmiş olan bir komplikasyon olması durumunda bu süreler değişiklik gösterebilir.
Eğer beyin anevrizması sonrasında meydana gelen kanama hafızayı kontrol eden alanlardan herhangi birine zarar vermesi durumunda hastanın hafızasında sorunlar ortaya çıkabilir.
Hafızası zarar gören hastalar, kısa süreli hafıza kaybı veya ileriye dönük kavramaya yönelik hafızada uzun yıllar boyunca zorluk yaşayabilirler. Hasta beş yıl önceki olayları rahatlıkla hatırlayabilir. Önceki gün anahtarını nereye koyduğunu, ne yediğini, nereye gittiğini hatırlamayabilir.
Bazen beyin kanaması travmaları sonrası dil ve konuşmadan sorumlu olan beyin bölgesi zarar görür. Böyle durumlarda hastalarda afazi yani konuşma bozukluğu oluşur. Afazi bazen kendiliğinden geçebilir. Hasta konuşma terapileriyle ve egzersizlerle tedavi edilir. Hasta gerekli gayreti gösterirse konuşma becerisini tekrar kazanabilir.
İlk müdahaleden sonra ilaç ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerine başlanır. Bu aşamada, ağrı kesiciler, kortikosteroidler, tansiyon ilaçları ve epilepsiye gibi ilaçlar beyin kanaması tedavisi sırasında sık kullanılan ilaçlar arasında yer alırlar.
AVM denilen damar yumakları, içerisi doldurularak Girişimsel Nöroradyoloji tarafından beyin kanaması tedavisi ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir.
Ne yazık ki beyin kanaması tedavi fiyatı hakkında bilgi vermek mümkün değildir. Hastanelerin kendilerine göre belirlemiş oldukları fiyat listesi mevcuttur. sizlerde bizimle iletişime geçerek bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aklınızdaki soru işaretlerinden kurtulmuş olursunuz ve daha doğru karar vermek için kolaylık sağlanmış olacaktır. Beyin kanaması tedavi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.