Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Bebeklerde Kalça Ultrasonu

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nedir?

Bebeklerde Kalça Çıkığı, yenidoğan bebeklerin kalça çıkıklığı olup olmadığının teşhis etmek için uygulanan ultrason yöntemidir. Türkiye’de doğan bebeklerin ortalama %5’inde kalça dispalzisi yani kalça çıkıklığı görülmektedir.

Kalça çıkıklığı gelişimsel bir rahtsızlıktır ve erken tanı sayesinde tedavisi mümkündür. Bebekliğin ilk dönemlerinde çekilen kalça ultrasonları sayesinde kalça çıkıklığı ilk dönemlerde teşhis edilebiliyor ve genellikle tedavi edilebiliyor.

Bebeklerin sağlıklı gelişimleri için oldukça önemli olan bu durum ile ilgili yenidoğan bebeği olan ailelerin kafasında bazı soru işaretleri olabilir. Ebeveynler bu konuda bilgi sahibi olmak için çeşitli araştırmalar yapmaktadır.

Kalça çıkıklığı ve kalça ultrasonu ile ilgili merak ettikleriniz varsa, kalça çıkıklığının neden olduğu, ultrason ile ilgili detayları ve kalça ultrasonunun fiyatları hakkındaki bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Kalça çıkığının nedeni tam olarak bilinmese de genetik sebepler, hormonal bozukluklar ya da çevresel etkenler bebeklerde kalça ultrasonu olmasına sebebiyet verir. Kalça çıkığı bazı durumlarda anne karnında gelişse de bazı durumlarda doğum sonrası ebeveynlerin hatalarından da kaynaklanabilir.

Bebeklerde kalça çıkığına sebep olan hatalardan ilki yanlış kundaklamadır. Bebeğin bacaklarının düzeltilerek yapılan sıkı kundaklar kalça çıkığına sebep olabilir. Dar kıyafetler ya da yanlış bezleme de yine kalça ve bacaklara baskı yaparak kalça çıkığı oluşturabilir.

Bir başka hata ise bebeği bacaklarından tutarak yukarı kaldırmaktır. Bu hareket, çok hassas olan bebek vücudunda ciddi problemlere yol açabilir. Bebeğin kemikleri henüz tam olarak gelişmeden yürüteç kullanılması da çoğu uzman tarafından önerilmemektedir. Kalça çıkığına sebep olabilecek diğer ebeveyn hataları ise uyurken bebeğin bacaklarını birleştirmeye çalışmak ya da kucakta yanlış tutmaktır.

Bebeklere Kalça Ultrasonu Nasıl Yapılır? Hazırlık Gerekir Mi?

Bebeklere kalça ultrasonu çekilirken kalça bölgesine bir jel sürülür ve bebek ultrason cihazı ile kontrol edilir. Ultrason öncesinde çok büyük bir hazırlık yapılması gerekmese de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olabilir.

Bebeğinizin ultrason sırasında daha sakin ve huzurlu olabilmesi için ultrason işleminin öncesinde bebek emzirilebilir. Böylece bebek hem annesi ile yakın temasta bulunduğundan daha huzurlu olacak hem de karnı tok olduğu için sakinleşecektir.

Çekim esnasında da ebeveynler bebeğin yanında durarak elini tutabilir, onunla konuşabilir. Bu sayede bebeğin çekim sırasında ağlaması ya da hareket etmesinin önüne geçilmiş olur.

İşlem sırasında jel kullanılacağı için jelin bebeğinizin kıyafetlerine bulaşma ihtimaline karşılık yanınızda yedek bez ve kıyafet getirmenizi öneririz.

Doğuştan Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde doğuştan kalça çıkığının teşhisi, erken tanı ve tedavi için çok önemlidir. Bu sebeple bebeklerin doğumunu takip eden ilk 4 ay içerisinde bebeklerde kalça ultrasonu çekilmesi gereklidir. Doğumdan 72 saat sonra bebeğiniz doktorunuz tarafından fiziksel muayene edilir.

Bu muayene sonrasında doktor birtakım tahlil ve tetkikler ister. Bunların tümü bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek içindir. Bebekliğin ilk zamanlarında teşhis edilebilen pek çok sorun tedavi ile tamamen çözülebilmektedir.

Kalça çıkığı da bu tür rahatsızlıklardan biri olduğu için kalça çıkığı için ultrason işlemini mutlaka yaptırmanız gerekmektedir. Unutmayın, kalça çıkığı birçok bebeğin başına gelebilecek bir olaydır ancak tedavisi olmayan bir durum değildir, ne kadar erken teşhis edilirse tedavi şansı o kadar yüksek olmaktadır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler henüz yürüyemeyecek ya da ayağa kalkamayacak durumda oldukları için ebeveynlerin kalça çıkıklığını anlama ihtimalleri neredeyse hiç yoktur.

Bazı belirtilirle bebeğinizde kalça çıkıklığı olup olmasından şüphe etseniz de tam olarak anlamanız mümkün değildir. Bebeklerde kalça çıkığının anlaşılması ancak doktor muayenesi ve sonrasında kalça ultrasonu çekilmesi ile anlaşılabilir.

İlginizi Çekebilir  Hepatobilier Ultrason

Doktorunuz fiziksel muayene sonrası şüphelendiği bir durum varsa size mutlaka bildirir. Ancak şüphelenilen bir durum olmasa bile ilk 3-4 aylık süreçte bebeklerde kalça ultrasonu çekilmesi gereklidir.

Kalça ultrasonundan sonra bebeklerde kalça çıkığı olup olmadığı kesin olarak anlaşılmaktadır. Eğer kalça çıkığı durumu varsa atel kullanımı gibi bir tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır. Doktor kontrolümde uygun bir süre atel kullanıldıktan sonra kalça çıkıklığı tedavi edilebilmektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda kalça çıkığı belirtileri bacaklarda ya da kasık bölgesinde ağrı, kalça hareketinin azalması ve buna bağlı hareket kısıtlılığı, bir bacağın daha kısa olması, topallama ya da yalpayarak yürüme gibi yürüme problemleridir. Ancak bekler henüz yürüyemedikleri ve ağrılarını net bir şekilde ifade edemedikleri için bebeklerde kalça çıkığının anlaşılması daha zordur.

Kalça çıkığı olan bebeklerde görülen belirtilerden biri diz ve kalça arasındaki cilt katlantılarında asimetri ya da belirginleşme olmasıdır. Alt değiştirme sırasında bebeğin bacak ve kalça hareketlerinin bir tarafta kısıtlı olması da şüphe uyandıracak bir belirtidir. Ancak bazı durumlarda bu belirtiler ortaya çıkmazken bazı durumlarda da bu belirtiler farklı bir problemin habercisi olabilir.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Neden Gereklidir? Neden Çekilir?

Kalça çıkıklığı her ne kadar bazı belirtilerle anlaşılabilecek bir durum olsa da çoğu zaman bu belirtileri anlamak mümkün değildir. Bazı durumlarda ise belirtiler yanlış yorumlanabilir.

Bu sebeple bebeklerde kalça çıkığının olup olmadığının anlaşılabilmesi kalça ultrasonuna bağlıdır. Doğumu takip eden ilk birkaç ayda bebeklerde kalça ultrasonu çekilerek kalça çıkığının olup olmadığı anlaşılabilir.

Kalça ultrasonunun çekilme sebebi bebeklerde olası bir kalça çıkığı ihtimalini araştırmaktır. Eğer ultrason sonucunda bebeğinizde kalça çıkıklığı olduğu teşhis edilirse uygun bir tedaviye başlanır. Tedavi ile tamamen iyileşmek mümkün olduğu için erken tanı çok önemlidir. Kalça ultrasonu da sizlere erken tanı imkânı sağlar. Böylece bebeğinizin sağlığı için önemli bir adım atmış olursunuz.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde kalça ultrasonu yapılması için gerekli olan belirli bir süre aralığı vardır. Bu süre bebeğinizin doğumunu takip eden ilk 4 ayı kapsamaktadır. Bebeğiniz dünyaya geldikten 72 saat sonra yapılan fiziksel muayene sonrasında doktorunuz sizden pek çok tetkik yaptırmanızı ister.

Bu tetkiklerden biri olan kalça ultrasonunu bebeğiniz 4 aylık olana kadar yaptırmanız gerekir. Bu süreden daha uzun bir zaman geçmişse erken tanı şansı ortadan kalkabilir. Bu sebeple bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve büyümesi için kalça ultrasonu işlemini doktorunuzun önerdiği zamanda yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Bebeğiniz için en uygun zamanın ne zaman olduğu ile ilgili doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği tarih aralığı içerisinde sizin için de uygun olan bir gün ve saat için randevu oluşturmanız yeterli olacaktır.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nasıl Çekilir? Ne Zaman Çekilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeklerde kalça ultrasonu doğumu takip eden ilk 4 ay içerisinde çekilir. Kalça ultrasonunun çekim aşamaları ise şöyledir:

  • Doktorunuz bebeğinizin fiziksel muayenesini yapar ve olası durumlar konusunda sizi bilgilendirir.
  • Doktorunuz için ve sizin için uygun olan bir tarihe randevu oluşturulur.
  • Randevu saatinde hastaneye gittiğinizde bebeğinize ön bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Sadece bebeğin kıyafetlerinden bazıları çıkarılır.
  • Bebek ultrason için yatırılır ve kalça bölgesine özel bir jel sürülür. Bu jel ultrason cihazının doğru çalışabilmesi için gereklidir.
  • Ultrason cihazının başlığı ile bebeğin kalça bölgesi üzerinde hareket edilerek tüm kalça bölgesi incelenir.
  • Sonuçlar doktor tarafından incelenerek size bildirilir.
İlginizi Çekebilir  Boyun Ultrasonu

Kalça Ultrasonu Öncesi Hazırlık

Kalça ultrasonu cerrahi bir müdahale değildir. Bu sebeple kalça ultrasonu işleminin öncesinde tıbbi bir hazırlık gerekmez. Anestezi, iğne ya da herhangi bir ilaç verilmesi söz konusu değildir. Sadece bebeğin kıyafetlerinden bazıları ile birlikte bezi çıkartılır.

Bebeğin kalça bölgesine özel bir jel sürülerek ultrason işlemine geçilir. Bu aşamada sizin yapabileceğiniz bazı ön hazırlıklar olabilir ancak bunlar da basit şeylerdir. Bebeğin huzursuz olmaması için yeni emzirilmiş olması önerilir.

Ayrıca ultrason sırasında hareket etmesini önlemek için yanında olmanız gerekebilir. Kalça ultrasonu için sürülen jelin kıyafetlere bulaşma ihtimaline karşılık evden çıkarken yanınıza yedek kıyafet alabilirsiniz. Bunlar dışında yapmanız gereken bir ön hazırlık yoktur.

Kalça Ultrasonu Tetkik Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Kalça ultrasonu tetkik sonucu uzman doktorlar tarafından incelenerek değerlendirilir. Değerlendirme esnasında bebeğin hareket kısıtlılığı, bacak asimetrisi gibi durumlar göz önüne alınır. Eğer varsa sizin fark ettiğiniz belirtiler de mutlaka değerlendirme için bir ölçüt olacaktır.

Belirtiler ve fiziksel muayene ile kalça ultrasonundan elde edilen görüntüler de düşünülere bebeğe tanı koyulabilir. Kalça ultrasonu tetkik sonucunun değerlendirilmesinde bebeğinizi sürekli takip eden çocuk doktorunuz ve gerektiğinde ortopedi uzmanları söz sahibi olabilir.

Güvendiğiniz hekimlerle birlikte hareket ettiğiniz sürece tetkiklerin sonucunun en doğru şekilde değerlendirileceği konusunda bir şüpheniz olmamalıdır. Tüm kalça ultrasonu tetkikleri diğer tüm tetkikler gibi özenle ve dikkatle incelenmekte ve değerlendirilmektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkığının Görülme Oranı Nedir?

Bebeklerde kalça çıkığının görülme olasılığı kalça çıkığının türüne göre değişkenlik gösterebilir. Kalça çıkıklarının bazıları genetik olarak, bazıları anne karnında oluşan komplikasyonlar nedeniyle, bazıları ise doğum sırasında ya da sonrasında çevresel faktörlerin etkisi ile meydana gelebilmektedir.

Genetik kalça çıkığı vakalarının görülme olasılığı %1 gibi küçük bir oranken, doğum sonrası gelişimsel kalça çıkığı vakalarının görülme oranı ise %5 ila %15 arasında değişebilmektedir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse neredeyse her 100 çocuktan 1’i kalça çıkığı ile doğmakta, her 100 çocuktan 10-15’i ise gelişimsel kalça çıkığı problemi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Gelişimsel kalça çıkığının en büyük önemli sebepleri henüz kemik gelişimi tamamlanmamış bebeklerin bacaklarının zorlandığı pozisyonlarda tutulmaları, yanlış kundaklanmaları ya da uzun süre yürüteç kullanımına maruz bırakılmalarıdır.

Bebeklerde Kalça Çıkığında Risk Faktörleri Nelerdir?

Bebeklerde kalça çıkıkları zamanında fark edilmezse ileride çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Bebekliğin ilk evrelerinden bebeklerde kalça ultrasonu çekilerek kalça çıkığının olup olmadığı anlaşılabilir. Eğer bir bebekte kalça çıkığı varsa özel bir atel kullanımı ile bu problemin önüne geçilebilir.

Ancak bu durum sadece erken teşhis ile mümkündür. Kemik gelişimi tamamlanmış bebek ve çocuklarda atel işe yaramamaktadır. Kalça çıkığı zamanında teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyen zamanlarda yürüyüş bozuklukları, bir bacağın diğerinden kısa olması, topallama ve çeşitli omurga ve iskelet problemlerine yol açabilir.

Bu durum kişiye hem kas iskelet sistemi açısından çok büyük zarar verir hem de yürüyüş bozuklukları ve asimetri nedeniyle özgüveninin düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple bebeklerde kalça çıkığının yol açabileceği risk faktörleri önceden düşünülerek bebekliğin ilk zamanlarında kalça ultrasonu ile erken tanı şansını kaçırmamak çok büyük önem arz etmektedir.

Bebeklere Kalça Ultrasonu Fiyatları 2024

Bebeklerde kalça ultrasonunun fiyatları aileler tarafından büyük merak konusudur. Bebek gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli bir tetkik olan kalça ultrasonunun fiyatları hakkında net bir şey söylemek ne yazık ki mümkün değildir.

İlginizi Çekebilir  Penil Doppler

İşlemin yapılacağı hastane, işlemi yapacak doktor, kullanılacak ultrason cihazı, ultrason için üretilmiş özel jeller ve diğer materyallerin özellikleri gibi parametreler kalça ultrasonu fiyatlarını da etkilemektedir.

Kalça ultrasonu çektirmek istiyorsanız fiyat bilgisi almak için yapmanız gereken şey, ultrason işlemini yaptıracağınız hastaneye gitmek ya da telefon aracılığıyla fiyatlar hakkında bilgi almaktır.

2013 yılı için kalça ultrasonu fiyatlarının ne kadar olduğuna dair en sağlıklı bilgiye bu şekilde ulaşabilirsiniz. Bebeklerde kalça ultrasonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Kalça Ultrasonu Yaptırmak Şart Mı?

Kalça ultrasonu yaptırmak zorunlu bir durum değildir, ancak yaptırılması şiddetle tavsiye edilir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için oldukça önemli olan bu işlem aslında çok basit bir işlemdir, bu sebeple yaptırmamak için hiçbir neden yoktur.

İleride bebeğiniz ile ilgili meydana gelebilecek sorunlara karşı önleminizi erkenden alabilmeniz için kalça ultrasonu işlemi şart olmasa da yaptırmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Kalça Ultrasonu Bebeğe Zararlı Mıdır?

Ultrason cihazı herhangi bir radyasyon yaymaz. Tıpkı hamilelikte kullanıldığı gibi doğum sonrası bebeklerde de kullanılabilir ve bebekler için hiçbir zararı yoktur.

Cihazı dışında işlem sırasında kullanılan özel jeller de bebeklere uygun şekilde üretilmiştir ve dolayısıyla bu jellerin de hiçbir zararı bulunmamaktadır. Gönül rahatlığı ile kalça ultrasonu işlemini yaptırabilirsiniz.

Hangi Yaştan Sonra Ultrasonografi Yetersiz Kalır?

Bebeklerde kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ultrasonografi yapılabilse bile tedavi şansı çok fazla düşmekte, hatta bazı durumlarda tedavi mümkün olmamaktadır.

Bu sebeple bebeklerde kalça ultrasonu işleminin bebekliğin ilk evrelerinden sonra yapılması yetersiz kalacaktır. Kalça ultrasonu için en uygun zaman bebeğinizin doğumundan sonraki ilk 3-4 aylık süreçtir.

Yenidoğan ve Bebeklerde Kalça Çıkıklığı ve Kalça Gevşekliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yenidoğan ve bebeklerde kalça çıkıklığı ve kalça gevşekliği aslında farklı şeyler değildir. Kalça eklemlerinde meydana gelen gevşeklik sebebiyle kalça çıkıklığı oluşur. Gevşeklik yüzünden bacak kemikleri kalçaya tam olarak oturmaz ve bu durumda kalça displazisi de denilen kalça çıkığı meydana gelir.

Kalça Çıkığı Olan Bebek Ağlar Mı?

Kalça çıkıklığı ortopedik bir rahatsızlıktır ve bebeğinizin kalça ve bacak kemiklerini doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla kalça çıkıklığı durumunda bebeğinizin hareketleri kısıtlanabilir, bebeğiniz ağrı ve acı hissedebilir.

Hareketleri kısıtlanan ve ağrı hisseden bebek ise hem huzursuz hissettiği hem de canı acıdığı için ağlayabilir. Ancak her ağlamasını buna yorulamayacağı gibi, her kalça çıkığı problemi yaşayan bebeğin ağlayacağı da kesin değildir. Bu sebeple ağlamak sadece belirtilerden biri olarak sayılabilir.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Ağrı Yapar Mı?

Kalça çıkığı yaşayan herkes kalçasında ve bacaklarında ağrı ve acı hisseder. Bu sebeple de bebeklerde kalça çıkığı ağrı yapan bir durumdur. Bebeğiniz ağrısından dolayı ağlayabilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir ve huzursuzlanabilir. Bu nedenle bebeğinizde nedenini anlayamadığınız bir huzursuzluk ya da ağlama olursa doktorunuzla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Bebeklerde Kalça Ne Zaman Oturur?

Bebeklerde ilk birkaç ay kemik gelişimi devam eder. Bu sebeple hem kalça kemiği hem de diğer kemikler henüz oturmamıştır. Deformasyonlara da tedaviye de çok yatkındır. Kemiklerin tam olarak oturması ise her bebekte farklı işleyen bir süreçtir.

Ortalama birkaç ay sonra kemiklerin yavaş yavaş oturmaya başlayacağını söylemek mümkündür. Kalça çıkığının kalça oturmadan düzeltilebilmesi için bebeklerde kalça ultrasonu işleminin mutlaka yaptırılması tavsiye edilir.