Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Emar Anjiyo

Emar Anjiyo Nedir?

Emar Anjiyo, birçok emar çeşidi içerisinde yer alan ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan ve aynı zamanda anjiyografi olarak da adlandırılır. Kısaca MR anjiyografi olarak da karşınıza çıkmakta olan bu emar türü, damar hastalıklarının tanısında en etkili şekilde kullanılan yöntemlerden birisidir.

Damar yolunda meydana gelen sorunların çözümlenmesi, teşhisinin yapılması ve bir an önce tedaviye başlanabilmesi için mutlaka emar anjiyo yapılması gerekir.

Damar yollarında meydana gelen hastalıklar daha önceden tanılanıp tedaviye başlandıysa ancak bir süre geçmesine rağmen tedaviden bir sonuç alınamadıysa, mutlaka daha detaylı bir inceleme yapılması gerekiyordur.

Bu durumda doktorlarında yönlendirmesi sonucunda damarları daha derinden görüntüleyen ve net bir çözünürlükle incelenmesini ve yorumlanmasını sağlayan anjiyografi çekimleri yapılır.

Emar Anjiyo Nasıl Çekilir?

Uzman doktorlar tarafından emar anjiyo çekimi yapılmasına dair karar alındıktan sonra, ilaçlı ya da ilaçsız bir şekilde çekilmesine de karar verilir.

Damarlar tüm vücutta yoğun adette yer alan ve yakından incelenmesi gereken bölümlerdir. Bu nedenle, damarların en iyi şekilde ve net görünürlükte çekilmesi için anjiyografi yapılması şart hale gelebilir.

Yalnızca hamile kadınlar için uygun olmayan anjiyografi, kapalı ya da açık emar makineleri ile de yapılabilir. Kapalı alan korkusu olan ve uzun süre kapalı tüpte kalamayacağını bilen ve hisseden hastalar için en uygun yöntem açık alan emarıdır.

Anjiyografi ilaçlı ya da ilaçsız bir şekilde hem açık hem de kapalı tüplerde yapılması uygun olan bir işlemdir. İşlemlerin titizlikle yürütülebilmesi ve bir sorun yaşanmaması adına hastaya tüm bilgilendirmeler en açık ve en detaylı şekliyle yapılır.

Emar Anjiyo Çeşitleri Nelerdir?

Genel emar çekimlerinde olduğu gibi emar anjiyo çekimlerinde de iki çeşit karşınıza çıkar. Birincisi ilaçlı olan emar çekimi ikincisi ise ilaçsız olan emar çekimidir. İki türlü de hangi emar çekiminin yapılması gerektiğine uzman doktorlar durumlara göre karar verirler.

İlginizi Çekebilir  Anestezili Emar

Hastalıkların kısa süre içerisinde teşhis edilmesi ve tedaviye başlanabilmesi için, emara ilaçlı ya da ilaçsız girilmesi gerektiğine elbette uzman doktorlar karar verirler.

Bu kararlar doğrultusunda emar çekim işlemleri için fiziksel anlamda ve psikolojik anlamda hazırlıklar başlar. Damarlar çok ince yapılar olduğu için ve tüm damarların incelenmesi gerektiği için tüm vücut emar tüpüne girmek zorunda kalınabilir.

Emar Anjiyo Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tüm emar çekimlerinde olduğu gibi emar anjiyo öncesinde de dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Anjiyografinin uygulanacağı bölgenin temiz olması gerekir. Emar işlemi öncesinde hastanın tüm metal parçalardan uzak durması ve üzerinde taşıdığı metal parçaları da en ufak dahi olsa bırakarak emar odasına girmesi gerektiği söylenir.

Aynı zamanda metal parçalar dışında gözlük ve kredi kartı gibi özel parçaların da kesinlikle hastanın üzerinde olmaması gerekir. Hastanın bol ve rahat kıyafetler giymiş olmasına ve üzerinde kıyafetten başka hiçbir şey olmamasına dikkat edilmelidir.

Emar Anjiyo Zararlı Mı?

Manyetik alan olarak bilinen ve radyo dalgaların gönderimi yapılan emar anjiyo aslında bilindiğinin aksine zararsız bir işlemdir. Ağrı ve acı ekmeden yapılan ve içerisinde X ışınlarına yer verilmeyen anjiyografinin vücuda dair herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur.

Çekim esnasında durulması gereken pozisyona ve tüpün içerisinde girmesi gereken bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak da çekim işlemi hızlıca başlatılır. Yalnızca hamile kadınlar için zararlı olan anjiyografi, bebeğe bir etki gösterebilir.

Hem anne adaylarının hem de bebeklerinin zarar görmemesi için, emar odalarına yakın bir yerde dahi bulunmamaları gerekiyor. Bu nedenle hamile adayları tamamen doktorların gözetiminde ve doktorların yönetiminde gerekenleri yapmalıdırlar.

Aynı zamanda ilaçlı emar çekimlerinde de alerjik durumlar söz konusu olduğunda verilen ilaçlar alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle doktorların gözetim ve talimatları doğrultusunda en doğru anjiyografi için gerekli önlemler alınır.

İlginizi Çekebilir  Prostat MR

İlaçlı Emar Anjiyo Ağrılı Mıdır?

İlaçlı ya da ilaçsız olarak iki çeşide ayrılmakta olan emar anjiyo, her iki çeşitte de ağrı ve acı hissettirmez. Hastalar oldukça rahat bir şekilde ve herhangi bir ağrı ya da acıya maruz kalmadan emar tüpüne rahat ve bol kıyafetler ile giriş yaparlar.

Özellikle de üzerlerinde hiçbir metal ürün bulunmaması gerekir. İlaç verilse de verilmese de emar esnasında, öncesinde ya da sonrasında bir ağrı hissedilmez.

Tamamen normal bir hisle emar tüpüne girilir, işlem tamamlanır ve çıkılır. Önemli olan hastanın emar boyunca hareketsiz kalmasıdır. Hareket eden hastaların emarları düzgün bir şekilde çekilemez ve en başa dönülmek zorunda kalınır.

Emar Anjiyo Fiyatları 2024

Emar çekimleri çeşitlerine, ilaçlı ya da ilaçsız olmasına, ilave ya da tek başına olmasına, yapıldığı kurumun özel ya da kamu kurumu olmasına bağlı olarak fiyatlarında değişiklikler meydana gelebilir. Ancak son dönemlerde gerek anjiyografi gerekse diğer emar çeşitlerinin fiyatlarında düşüşler yaşanmaya başlandı.

Sizin için en uygun hastaneye, size en yakın sağlık kuruluşuna ya da kamu veya özel hastanelere giderek, emarınızı çektirebilirsiniz.

Özellikle de kamu hastanelerinde çok geç bir tarihe randevu verildiği takdirde, bütçenize en uygun şekilde emar anjiyo fiyatları 2024 sunan özel hastanelerden, sağlık kuruluşlarından ya da görüntüleme merkezlerinden randevu alarak kısa sürede işlemlerinizin sonuçlanmasını bekleyebilirsiniz.