Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Omurga Kırıklarında Çimento Yöntemleri

Omurga Kırıklarında Çimento Yöntemleri

Omurga Kırıklarında Çimento Yöntemleri; Omurganın travmaya uğraması sonucunda veya ortaya çıkan kırıkların tedavi edilebilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir.

Bu işlem daha çok ileri yaş gruplarında görülebilen ve günlük yaşamda karşılaşılan olumsuz etkilerden kaynaklı olarak görülebilir. Omurga kırıklarının şiddetli bel, kalça ve göbek ağrı ile birlikte kendini kolay bir şekilde belli edebiliyor.

Omurga kırıklarında çimento yöntemleri karşılaşılan olumsuz durumlar sonucunda cerrahi tedavi ve korse gibi yöntemler kullanılabilir. Halk arasında da bir diğer tedavi yöntemi ise çimento yöntemidir. Çimento ile birlikte omurga kırıklarının çok kısa süre içinde düzeltilebilir.

Yapılacak olan omurga kırığında çimento enjeksiyonu için hastanemizin Beyin Sinir ve Omurilik Bölümündeki uzman hekimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Çimentolama (Kifoplasti) İşlemi Nedir?

Kifoplasti işlemi; kullanılmakta olan omurga kırığında çimento enjeksiyonu işlemindeki yöntemlerden bir tanesidir. Burada içe çökmekte olan kırık parçalarının balon yardımı ile birlikte kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Kaldırılan kırık parçalarından sonra balon çıkarılarak, kemik çimentosu ile birlikte doldurulmasıyla gerçekleştirilir.

 Kifoplasti işlemi genelde menopoz sonrasında kadınlarda görülen kemik erimesinde kullanılan yöntemlerdendir. İşlemdeki asıl amaç; vertebroplastideki gibi omurganın sağlamlaştırılması için yapılan uygulamadır. Düzeltilen omurganın, daha sonrasında kırık nedeninden kaynaklı olarak kamburluğa yol açabilir.

Omurganın Hangi Kısımları Etkilenir?

Omurgada meydana gelen kırıkların yaklaşık olarak %70’lik kısmı bel ve sırt omurlarında görülür. %5-10 kısımlık alanı boyun, geri kalan kısım ise sırtın aşağısında kalan diğer bölgelerde görülür.

Fakat bizlere gelen hastaların genelinde görülen kırıkların olduğu bölgede bel ve sırt birleşimidir. Bu bölgenin omurganın en hareketli olduğu alan olarak da bilinir. Bu kısım için omurga kırığında çimento enjeksiyonu işlemi yapılır.

Vertebroplasti Hangi Durumlarda Uygulanır?

Hastalarımıza vertebroplasti uygulaması yapmadan önce sedasyon uygulaması gerçekleştirilir. Hastaya antibiyotik verilir ve yüz üstü pozisyon verilerek, işlem gerçekleştirilmeye başlar. Uygulamanın genelde vertebroplastivertabradaki kırıkların ya da kanser metastazlarına bağlı olan omurga gövdesi esas alınır.

İlginizi Çekebilir  İğne Biyopsileri

Daha sonrasında gövdenin yüksekliğinde azalma var ise omurganın gövdesine polimetilakrilat enjeksiyon uygulanır. Bu polimetilakrilat kemik çimentosu olarak da biliniyor.

Vertebraplasti de omurganın iç kemiğinin kuvvetlenmesi için gerçekleştirilmiş olan işlemdir. Uzman hekimlerimiz hastalarımıza fiziki muayene uyguladıktan sonra eğer uygun görülürse omurga kırığında çimento enjeksiyonu gerçekleştirilmiş olur.

Kifoplasti Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Omurga kırıklarında kullanılmakta olan tedavi yöntemleri arasında kifoplasti yer alıyor. Gerçekleştirilen bu yöntemlerin kapalı olacak şekilde ciltte açılan küçük kesiler ile uygulanmış olur. Omurganın her gövdesine çimento yerleştirilerek, işlem gerçekleştirilir.

Kifoplasti de ise çökmüş olan kemiklerin kırık parçaları ilk olarak balon yardımı ile kaldırılmış olur. Daha sonra balon çıkarılarak, bu bölgeye kemik çimentosu uygulanarak, doldurulmuş olur. Böylece omurga kırığında çimento enjeksiyonu uygulanmış olur.

Cerrahi İşlem Osteoporotik Omurga Kırıklarında Çimentolama İşlemi Nasıl Yapılır?

Çimentoma işlemi için hastanın durumuna göre sedasyon uygulaması altında işlemlerini gerçekleştirmiş olur. Burada ilk olarak hasta yüzüstü yatırılır ve hastanın cildi antiseptik ilaç yardımı ile temizlenmiş olur.

Hasarlı olan bölgeye karar verdikten sonra lokal anestezi uygulanarak, bölge uyuşturulur. Cilde küçük kesi atılır ve kesilerin içinden uzun iğneler sokulmuş olur. Daha sonra omurga kırığında çimento enjeksiyonu için özel aletler kullanılır.

Skopi cihazı ile birlikte görüntüleme işlemi gerçekleştirilir ve daha doğru şekilde kontroller gerçekleştirilmiş olur. Omurganın arka kısmı baz alınır. Daha sonra iğneler ittirilerek, vertebra cismi içine kadar ilerlemiş olur.

Delikler ile birlikte kemik çimentosu gönderilir. Çimentonun donması için yaklaşık olarak 15 dakika beklendikten sonra işlem tamamlanmış olur.

Çimentolama İşlemi Nasıl Bir Süreçtir?

Kemik erimesine bağlı ya da herhangi bir travma sonucunda kemiklerde kırıklar oluşabilir. Bu kırıkların tedavi edilebilir olması için çeşitli yöntemlere başvurulur.

İlginizi Çekebilir  Alkol Ablasyonu

Daha çok halk arasında bilinen omurga kırığında çimento enjeksiyonu uygulamasına da başvurulabilir. Kırık omurlardaki sorunun giderilebilmesi için üç farklı yöntem kullanılır.

Bu yöntemler genelde hastanın durumu baz alınması sonucunda gerçekleştirilmiş olur. Hastaya uygun olan işleme karar verdikten sonra kemik çimentosu ile sorunlu olan bölge doldurulur. Kemik çimentosu sayesinde vertebranın daha sağlam ve orijinal bir pozisyona sahip olması sağlanır. Sonrasında hasta, hayatına kaldığı yerden devam edebilir hale gelir.

Stentoplasti Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Yapılacak olan stenroplasti yöntemi ise kifoplasti ile benzer şekilde gerçekleştirilir. Kifoplasti ile balon yardımı ile kırık parçaları kaldırılır. Çökmekte olan kısım kaldırılarak, sorun giderilmeye çalışılır. Stentoplastide balon yerine stent denen metalik kafesle birlikte işlem gerçekleştirilir.

Stent yerleştirme işlemi gerçekleştikten sonra balon gibi geri çıkarılmaz. Sadece iç taraf çimento ile doldurulmuş olur. Böylelikle stent kendisi ile aynı yapısal özelliğe sahip olan omurganın içine destek olarak sorun giderilir.

Kullanılmış olan omurga kırığında çimento enjeksiyonu işleminde ise bu işlemde kullanılabilir. Bunun uzman hekim kontrolünde, hastanın sağlık durumu göz önünde bulundurulmasıyla birlikte gerçekleştirilmiş olur.

Komplikasyonlar, Ters Giden Neler Olabilir?

Yapılan müdahaleler sonucunda çok ciddi komplikasyonların olduğunu söylemek mümkün değildir. Çok nadir olarak görülebilir durumlar vardır. Bunun yaklaşık olarak %5’lik kısımlı alanda olduğunu söylemek mümkündür. Fakat gerçekleştirilen kifoplasti işlemi sonrasında ortaya çıkan yan etkilerde anestezi problemi, çimento kaçağı, enfeksiyon, ağrılı dönemler olabilir.

Çimentolama Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Yapılan omurga kırığında çimento enjeksiyonu yönteminden sonra hastanın kendine gelmesi için beklenir. Hasta kendine geldikten sonra 5-6 saat boyunca gözlem altında olur. Gerekli olan durumlarda hastalarımız 1 gün boyunca hastanede tutulabiliyor.

Ertesi gün hasta kendine geldikten sonra günlük yaşantısına dönebilir. Kırıkların sebebi göz önünde bulundurulur ve sonraki süreçte daha dikkatli olması gerekir. Omurga kırığında çimento enjeksiyonu öncesinde Hasta sigara kullanıyorsa bırakmalı ve rutin egzersizleri gerçekleştirmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  Ameliyatsız Kanser Tedavileri