Whatsapp Telefon
Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Radyoaktif İyot Tedavisi

Radyoaktif İyot Tedavisi Nedir?

Radyoaktif iyot tedavisi, tiroit kanseri için uygun görülür. Elde edilen veriler sonucunda halk arasında bu durumun atom tedavisi ile gerçekleştiği biliniyor.

Vücudumuzda yer alan tiroit hormonlarının, tiroit bezi tarafından üretildiği bir durumdur. Tiroit bezlerinin bu hormon sayesinde üretilebilmesi için iyotta ihtiyaç duyulur.

Normal şartlar altında besinler tarafından ihtiyaç duyulan iyot karşılanabiliyor. Radyoaktif iyot tedavisi ile besinlerde bulunmuş olan iyodun radyoaktif formu ile kullanılabiliyor.

Radyoaktif İyot Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalarımıza yapacağımız radyoaktif iyot tedavisi, için iki hafta öncesinden randevunun verilmiş olması gerekiyor. Bu süreç içerisinde hastalarımızın doğru ve düzenli bir şekilde düşük iyot içermekte olan diyet programının uygulanması gerekir.

Diyet programı sayesinde tedavinin etkinliğini arttırmak için çok büyük avantaj sağlamış olacaktır. Tedavi öncesi hastalarımızın hazırlığı yapılır ve bazı gerekli olan tetkikler gerçekleştirilmiş olur. Sonrasında hastalarımız kurşun kaplı olan radyoaktif tedavi odasına alınmış olur.

Odadaki hastaya, ağızdan radyoaktif iyot maddeli kapsül verilmiş olur. Alınan bu maddenin dozu; hastanın durumuna göre uzmanlarımız tarafından belirlenmiş olur.

Alınmakta olan ilacın dozuna bağlı olarak hastalarımız odada kalır. Bu süreç yaklaşık olarak 1-3 gün arasında değişkenlik göstermiş olur. Zaman diliminde hastalarımızın ziyaretçi kabulü gerçekleştirilmez.

Radyoaktif İyot Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Özellikle radyoaktif iyot tedavisi, tümör çapının 1 cm üzerinde olan hastalara uygulanmış olur. Tümör çapı eğer 1 cm altında ise ve buna rağmen sürekli yayılım gösteriyorsa tedavinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Burada cerrahi işlem uygulaması sonrasında tiroit dokusunun yok edilebilir olması için gerekli olan tedaviler, hastanın durumuna göre hazırlanmış olur.

Eğer tümörün çapı 1 cm’den küçük ise ve yayılım göstermiyorsa sadece ameliyatın tek başına yapılması uygundur. Tiroit bezinin tamamen çıkarılmasından sonra ameliyat dışında herhangi bir şey yapılmaz.

İlginizi Çekebilir  Ameliyatsız Varikosel Tedavisi

Radyoaktif İyot Tedavisine Nasıl Hazırlanılmalı?

Gerçekleştirilecek olan radyoaktif iyot tedavisi, öncesinde hastalarımızın 2 afta öncesinden hazırlıklara başlaması gerekir. Çünkü tedavi öncesindeki iki haftalık süreçte diyet programı hazırlanmış olur. Bu program ise tedavinin daha rahat gerçekleşmesine yardımcı olacaktır. Sonrasında ilaç kullanımı var ise buna ara verilmesi gerekir.

İçilmesi veya kullanılması gereken ilaçlar için uzman hekimlerimizden bu konuda yardım almanız daha uygun olacaktır. Tedavi öncesindeki zaman diliminde tuzlu besinlerin kullanılmaması, diş dolgusu yapılmaması, kalp atım bozukluğuna sebep olan ilaçların kullanılmaması uygundur.

Radyoaktif İyot Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hastalarımızın radyoaktif iyot tedavi, için iki hafta önceki süreçlerde dikkatli olmaları önemlidir. Bunun için uzman hekimlerimizden alacağınız yardımlar sonucunda sizler verdikleri talimatlara uymanız gerekir.

Çünkü bu iki haftalık süreç içinde yapılan hazırlıklar ve dikkat edilen durumlardan sonra tedavinin olumlu ve doğru şekilde sonuçlanacağını bilmekte fayda vardır.

Hastanın tedavisi gerçekleştikten sonra hastanemizde 1-3 gün arasında ağırlamış oluruz. Bu günler içerisinde kesinlikle hasta ziyaretçi kabulü gerçekleştirilmez.

Radyoaktif İyot Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yapılan tedavi sonrasında radyasyon yayma durumunun mümkün olmasından kaynaklı olarak, mümkünse fazla ziyaretçi kabul etmemeniz gerekir.

Bu süreçte hamile, çocuk ve 60 yaş üzeri bireylerin ziyaretini kabul etmeyin, aynı ortamda kendileri ile bulunmayın. Hasta ziyaretlerinin yarım saatten fazla tutulmaması için özen gösterin. Aranızdaki mesafenin en az 2 metre olması için dikkat edin.

Radyoaktif İyot Tedavisinin Yan Etkileri ve Önlemleri

Yapılacak olan radyoaktif iyot tedavi, sonrasında hastalarımızda yan etkilerin görülmesi hem düşük hem de geçicidir. Yan etkilerin hastaya zarar verme durumları yoktur. Çünkü buradaki yan etkiler kısa süre sonra ortadan kaybolacaktır.

Hastanın durumuna göre mide bulantısı, tükürük bezlerindeki şişmeler, geçici tat alma duyusunun azalması, ağız kuruluğu gibi komplikasyonlar görülür. Zarar gören tükürük bezleri için limon suyu ile ağız çalkalanabilir.

İlginizi Çekebilir  Akciğer Kanaması

Ayrıca sakız çiğnemek ve bol bol içmekte faydalı olacaktır. Vücuttaki tiroidin fazla tutulmaması ve radyasyonu atabilmesi için su oldukça yararlı olacaktır. Böylelikle sık sık idrara çıkılacak ve dışarıya idrar ile atılacaktır.

Radyoaktif İyot Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Hastalarımızın radyoaktif iyot tedavi, sonrasında karşılaşacakları yan etkiler çok nadirdir. Bu yüzden bu yan etkiler hem nadir hem de sayılarının az olduğunu söylemek mümkündür. Bunlar hafif mide bulantısı, geçici tat kaybı ve tükürük bezlerinde meydana gelen şişliklerdir.

Radyoaktif İyot Tedavisinin Süresi

Gerçekleştirilecek olan radyoaktif iyot tedavi, sonrasında hastalarımızın 10-15 gün boyunca istirahat etmeleri gerekir. Mümkünse bu süreç içerisinde kimseyle temas etmemek gerekir ve yarım saatten fazla kendileri ile görüşmemeniz gerekir.

Aradaki mesafe mutlaka 2 metre olması gerekir. Bu süreçte yatakta tek başınıza yatmaya özen gösterin. Hasta ziyaretçilerini kabul etmeyiniz. Özellikle hamile ve çocuk ziyaretçileri kabul etmemeniz gerekir.

60 yaş ve üzeri olan kişilerin radyasyondan etkilenmeleri mümkündür. Bu yüzden bu riskli durumun göz önünde bulundurulması ve ona uygun olacak şekilde planlamanın gerçekleşmesi gerekir.

Radyoaktif İyot Tedavisi Fiyatları 2024

Tiroit kanseri ile karşı karşıya kalınması durumunda, radyoaktif iyot tedavisi ile buradaki tiroit hücrelerinin ışınlanması sonucunda kaybolmasıdır. Tiroit kanseri hastalıklarda genelde cerrahi işlem sonrasına tiroit hücrelerinin ortadan kaybolması sağlanır.

Böylelikle buradaki kanserli dokuların kendini tekrarlamasının önüne geçilmiş olur. Teşhis ve tedavinin yapılabilmesi için mutlaka uzman hekimlerimizin kontrolünden geçmeniz gerekir.

Yapılan çalışmalar sonucunda daha kesin bilgiler ile doğru tespitler gerçekleştirilmiş olur. Bu konuda fiyat bilgisi alabilmek adına hastanemiz ile iletişime geçmeniz gerekir.

Aksi durumlarda verilen radyoaktif iyot tedavisi fiyat bilgisi, sadece yanıltıcı olmuş olur. Radyoaktif iyot tedavi fiyatları 2024 hakkında bilgi için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Meme Kanseri Tedavisi